Dłonie latem - chroń, pielęgnuj, nawilżaj
Słońce dodaje skórze blasku, ale też ją wysusza.
Odmładzający peeling
Skórę rąk należy regularnie oczyszczać za pomocą peelingu. Raz w tygodniu przygotujmy miksturę z łyżki płynnego miodu i łyżki fusów od kawy albo gruboziarnistej soli morskiej. Nałóżmy ją na ręce i przez 2-3 minuty masujmy je tak, jakbyśmy myły dłonie. Zawarta w kawie kofeina działa ujędrniająco, a miód doskonale odżywia i łagodzi podrażnienia.
Jeśli użyjemy soli morskiej, to dostarczymy skórze cennych mikro- i makroelementów (m.in. wapnia, magnezu, krzemu). Są one niezbędne dla zdrowia i ładnego wyglądu dłoni. Pamiętajmy, by po zmyciu peelingu i dokładnym osuszeniu rąk, posmarować je kremem nawilżającym.
Uwaga! Wykonując peeling, nie omijajmy paznokci. Wygładza on i poleruje płytkę oraz zmiękcza i nawilża skórki wokół paznokci.
Codzienne wygładzanie
Aby dłonie wyglądały młodo, muszą być dobrze nawilżone. Smarujmy je kremem po każdym umyciu. A wieczorem nałóżmy maseczkę z siemienia lnianego. Rozgotujmy łyżkę nasion w 3/4 szklanki wody i przecedźmy przez sitko. Do powstałego śluzu dodajmy łyżeczkę oliwy i nałóżmy go na dłonie. Zmyjmy po 30 minutach.
Stop przebarwieniom
Słońce zostawia czasem na skórze ciemne plamy. Nie dodają one urody naszym dłoniom. Na szczęście można się ich pozbyć lub przynajmniej je rozjaśnić. Przecierajmy dłonie plasterkiem cytryny albo moczmy je w mleku z sokiem cytrynowym. Miksturę można lekko podgrzać.
Taki zabieg nie tylko rozjaśni przebarwienia na skórze, ale także nawilży ją i odżywi. Mleko zawiera odmładzające witaminy, m.in. A i E. Sok cytrynowy jest bogaty w witaminę C, która zapobiega starzeniu się skóry.
Zadbane paznokcie
Modne latem lakiery o intensywnych kolorach mogą przebarwiać płytkę. Aby tego uniknąć, najpierw nałóżmy na paznokcie tzw. bazę i odczekajmy, aż dokładnie wyschnie. Baza wyrówna też wszelkie nierówności - bruzdy, wgłębienia, wypukłości.
Paznokciom szkodzi również słona morska woda. Wysusza je i sprawia, że stają się łamliwe. Ich kondycję poprawi wcieranie olejku, np. z awokado lub migdałowego.