Drożdżowy zajączek
Ozdabianie ciasta najlepiej zostawić dzieciom. One będą mieć frajdę, a ty – minimum pół godziny spokoju.

Składniki
- 30 dag mąki tortowej
- 12 dag drobnego cukru
- 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
- 8 dag masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 dag drożdży
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki rodzynek sułtanek
- lukier, masa marcepanowa, łuskane migdały i czekoladowy pisak do dekoracji
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
1. Przygotować rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru oraz 3 łyżek mąki. Składniki rozczynu rozetrzeć w misce łyżką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, wystudzić.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier i jajko z żółtkami. Miksować lub wyrabiać ręcznie, stopniowo dolewając roztopione masło. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1,5-2 godz.).
3. Kiedy ciasto podwoi objętość, dodać rodzynki, wymieszać, przełożyć do świątecznej formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec 30 min w temp. 170°C. Wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić, zostawić do wystygnięcia, udekorować.
Zobacz także: