Gdy paproć usycha
Jak ją uratować i sprawić, by pięknie rosła?
Od października do marca paproć jest w okresie spoczynku. Jeśli nadmiernie ją wtedy podlewamy lub temperatura w pokoju jest zbyt wysoka, liście mogą żółknąć i opadać.
Zimą ograniczmy podlewanie i przenieśmy doniczkę do pomieszczenia o temperaturze ok. 16-17°C. Sprawdzajmy palcem wilgotność podłoża.
Gdy warstwa ziemi na głębokość ok. 1 cm jest sucha - podlejmy roślinę. Jeśli powietrze w mieszkaniu jest suche, można co jakiś czas spryskać liście. W okresie spoczynku róbmy to tylko wtedy, gdy paproć stoi w pomieszczeniu, w którym temperatura jest wyższa niż zalecane 16-17°C.
Przyczyną żółknięcia rośliny może być także nieodpowiednia woda do podlewania. Paproć marnieje, jeśli w wodzie jest za dużo wapnia. Do podlewania możemy użyć ostudzonej wody po gotowaniu ziemniaków, ale bez soli.
Gdy zamierzamy przesadzić paproć, kupmy specjalną dla tej rośliny ziemię. Powinna dobrze przepuszczać wodę i mieć kwaśny odczyn (pH 5-5,5). Zwykle jest to mieszanka gliny, piasku i torfu.
Ważne jest także miejsce ustawienia doniczki. Nie powinna stać blisko kaloryfera czy klimatyzatora. Powietrze jest tam suche i nawet częste zraszanie nie uchroni liści paproci przed żółknięciem.