Idealny rosół krok po kroku

Rosół. Najpopularniejsza zupa polskich stołów. Jednak smakiem różni się od siebie w zależności od regionu, w którym jest przygotowywany. Jak uzyskać ten idealny smak?

article cover
123RF/PICSEL

Idealny rosół krok po kroku

Rosół. Najpopularniejsza zupa polskich stołów. Jednak smakiem różni się od siebie w zależności od regionu, w którym jest przygotowywany. Jak uzyskać ten idealny smak?

Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą i w razie potrzeby oczyść. Obierz i umyj marchew, pietruszkę, seler i por. 123RF/PICSEL
Cebulę obierz i opal nad płomieniem kuchenki.Włóż mięso do garnka, dodaj przyprawy i zalej zimną wodą. Gotuj ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny.123RF/PICSEL
Potem dodaj warzywa i dalej gotuj na małym ogniu, co najmniej godzinę.123RF/PICSEL
Aby zrobić makaron, przesiej na stolnicę mąkę, dodaj jajka i sól. Zagnieć. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dodaj kilka łyżek wody.123RF/PICSEL123RF/PICSEL
Zagotuj wodę w garnku i na wrzątek wrzucaj partiami makaron. Gdy po 5-6 minutach będzie odpowiednio ugotowany - odcedź. Nałóż na talerze makaron i nalej rosół. Posyp posiekaną natką. *** #POMAGAMINTERIA Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla koni walczy o przetrwanie swoje oraz podopiecznych. Z powodu epidemii COVID z dotacji wycofują się kolejne upadające firmy i tracący pracę darczyńcy. Na to wszystko nakłada się susza, która spowodowała dwukrotny wzrost cen siana. Sytuacja jeszcze nigdy nie była tak dramatyczna. Organizacja walczy o swoje być albo nie być. Pomóż i ocal setki zwierząt od śmierci! Sprawdź szczegóły >>> Tele Tydzień 123RF/PICSEL123RF/PICSEL
Rozwałkuj ciasto i pokrój w pasy o szerokości 5 cm. Kładź jeden na drugim i tnij na cienkie "nitki". 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?