Idealny rosół krok po kroku

Rosół. Najpopularniejsza zupa polskich stołów. Jednak smakiem różni się od siebie w zależności od regionu, w którym jest przygotowywany. Jak uzyskać ten idealny smak?

123RF/PICSEL

Idealny rosół krok po kroku

Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą i w razie potrzeby oczyść. 
Obierz i umyj marchew, pietruszkę, seler i por.
Cebulę obierz i opal nad płomieniem kuchenki.Włóż mięso do garnka, dodaj przyprawy i zalej zimną wodą. Gotuj ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny.
 Potem dodaj warzywa i dalej gotuj na małym ogniu, co najmniej godzinę.
Aby zrobić makaron, przesiej na stolnicę mąkę, dodaj jajka i sól. Zagnieć. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dodaj kilka łyżek wody.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas