Instrukcja obsługi świątecznego stołu

Zgodnie z tradycją, w pierwszy dzień Wielkanocy jemy tylko śniadanie. Tyle tylko, że trwa ono cały dzień! Jak pomóc żołądkowi, aby wieczorem jeszcze mieć siłę na... cokolwiek?

 
 poboczem.pl
Jajka możesz jeść do woli.
Zwłaszcza, że ostatnie doniesienia naukowców obalają mit, że są one przyczyną wysokiego cholesterolupoboczem.pl

Do wielkanocnego stołu nie siadaj głodna. Koniecznie zjedz przedtem jakiś owoc lub jogurt. Dzięki temu unikniesz rzucenia się na posiłek.

Jak najdalej od jedzenia

Postaraj się usiąść jak najdalej od półmisków. Ciągłe sięganie po jedzenie bywa krępujące... W pierwszej kolejności kosztuj dania, które lubisz najbardziej (szybciej będziesz syta). Ale na talerze nakładaj tylko tyle, ile akurat potrzebujesz, nigdy na zapas. Jak najczęściej sięgaj po warzywa. Są świetnym źródłem błonnika, witamin i minerałów.

Zamiast faszerowanych jajek z majonezem, wybierz te z twarogiem i rzeżuchą
 © Panthermedia

Biała gotowana

Unikaj smażonych i tłustych pokarmów (zamiast zwykłej kiełbasy, zjedz białą z wody). Wybierz kurczaka lub indyka i usuń z nich skórkę. Bez obaw sięgaj po schab i polędwicę, ale zrezygnuj z sosów i dipów. Zamiast faszerowanych jajek z majonezem, wybierz np. z rzodkiewkami.

Pij po posiłku

Podczas posiłku nie pij ani herbaty, ani wody, bo osłabisz działanie gruczołów wydzielniczych układu pokarmowego. Po szklankę sięgnij dopiero, gdy skończysz posiłek. Wybieraj naturalne napoje. Zawierają mniej dodatków i substancji chemicznych, które mogą wywołać nudności. Najlepsze są czyste soki owocowe lub woda mineralna. Dobra będzie też gazowana woda z lodem i plasterkiem cytryny.

Drożdżowa babka to najlżejsze ze świątecznych ciast
 © Panthermedia

Najlepsza babka

Na deser weź jeden kawałek ciasta normalnej wielkości, zamiast trzech mniejszych porcji. Pamiętaj, że najmniej kaloryczna jest babka drożdżowa.

Celebruj posiłek

Jedz powoli i dokładnie. Żucie zapobiega wzdęciom i niestrawności oraz ułatwia trawienie. Ponadto zmniejsza prawdopodobieństwo przejedzenia się

Chrzan dodany do żuru, mięsa czy jajek ułatwi trawienie
 © Panthermedia

Pomóż żołądkowi trawić

Przyprawiaj do woli. Przy świątecznym stole często sięgaj po przyprawy i posypuj nimi niemal każdą potrawę. Pieprz cayenne usprawnia pracę wątroby, kminek zwiększa wydzielanie żółci, a cynamon zapobiega wzdęciom.

Nie żałuj chrzanu. Korzeń chrzanu ułatwia trawienie białek zwierzęcych i usprawnia całą przemianę materii. Reguluje wydzielanie soków trawiennych. Poprawia też pracę wątroby i nerek, a także działa moczopędnie.

Wzdęcia usuniesz pijąc gorący napar z mięty z dodatkiem kminku i kopru włoskiego
 © Panthermedia

Rany, coś mi niedobrze!

Gdy masz zgagę: ulgę przyniesie zjedzenie garstki migdałów lub orzechów laskowych. Możesz wypić szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną łyżeczką sody oczyszczonej. Zgagę złagodzi też siemię lniane (łyżkę nasion zalej szklanką gorącej wody, po 2 godz. odcedź i wypij).

Wzdęcia usuniesz pijąc gorący napar z mięty z dodatkiem kminku i kopru włoskiego. Ulgę przyniesie nagrzewanie brzucha termoforem. Przy niestrawności pomoże wypicie ciepłego (nie gorącego!) naparu z dziurawca, piołunu, mięty pieprzowej, a także zielonej herbaty.

Jolanta Głodowska

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas