Historia smaku: Bolo de mel świąteczne ciasto z Madery

Kawałki wilgotnego ciasta czekoladowego z drobnymi kawałkami orzechów na papierze do pieczenia, w tle miseczka z całymi migdałami.
Bolo de mel - świąteczne ciasto z Madery 123RF/PICSEL

W skrócie

  • Bolo de mel to tradycyjne świąteczne ciasto z Madery, którego historia sięga XV wieku i czasów rozkwitu uprawy trzciny cukrowej na wyspie.
  • Wyrabianie i spożywanie ciasta wiążą się z licznymi zwyczajami i przesądami, m.in. nie wolno go kroić nożem, a najlepsze smakuje po kilkutygodniowym leżakowaniu.
  • Ciasto bolo de mel charakteryzuje się intensywnym aromatem, głębokim smakiem melasy oraz dodatkiem korzennych przypraw i bakalii, a jego przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
  • Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej serwisu

Bolo de mel - ciasto z tradycją

Półki z tradycyjnymi portugalskimi wypiekami i słodkościami zapakowanymi w przezroczyste torby i estetyczne pudełka, oddzielone tabliczkami z cenami, na drewnianym blacie widoczne dodatkowe paczki i torba z nadrukiem.
Bolo de mel można kupić w maderskich cukierniach i piekarniach archiwum prywatne

Zobacz również:

Ciasto, które z czasem nabiera charakteru

Ręce osób trzymających i łamiących czekoladowe ciastka z orzechami po lewej stronie kadru, po prawej osoby pakujące krążek ciasta z orzechami do pudełka, na stole widoczne inne gotowe wyroby.
Bolo de mel to ulubione ciasto Maderczyków i turystów odwiedzających wyspę/ Instagram fabrica.sto.antonioarchiwum prywatne

Przesądy, które przetrwały wieki

Bolo de mel. Oryginalny przepis na świąteczne ciasto z Madery

  1. W dużym garnku rozpuść masło i smalec, a następnie odstaw, aby lekko przestygły. W osobnej misce wymieszaj sok i skórkę z pomarańczy z sodą oraz winem Madera.
  2. Melasę połącz z lekko przestudzonym tłuszczem i dokładnie wymieszaj.
  3. W dużej misce połącz mąkę, cukier oraz wszystkie przyprawy. Następnie wlej mieszankę z tłuszczami i miodem, a także sok pomarańczowy z dodatkami. Na koniec wsyp drożdże. Mieszaj do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
  4. W osobnej misce obtocz orzechy i rodzynki w mące, następnie dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj.
  5. Wierzch ciasta oprósz mąką, przykryj miskę kilkoma ściereczkami i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni, aby dojrzało i nabrało charakterystycznego aromatu.
  6. Przygotuj 2 okrągłe foremki o średnicy 22 cm. Wysmaruj je masłem i opcjonalnie wyłóż spód papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części i każdą wciśnij dłońmi w spód i boki formy. Na wierzchu możesz ułożyć dekorację z orzechów.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Po upieczeniu wyjmij bolo de mel z formy, a jeśli przywarło do boków, delikatnie obkrój je nożem.
  8. Ostudź całkowicie i owiń w papier pergaminowy, aby zachowało świeżość. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz również:

"Ewa gotuje". Tarta de Santiago. Legendarne ciasto migdałowe z HiszpaniiPolsat