Jajka faszerowane po staropolsku. Ulubiona przystawka Magdy Gessler
Przed nami kulinarne przygotowania do świąt wielkanocnych. Większość z nas ma już zaplanowane przysmaki, które będą cieszyć gości przy wielkanocnym stole. Ważną kwestią są również przystawki. Magda Gessler podzieliła się przepisem na swoją ulubioną przystawkę wielkanocną - jajka faszerowane po staropolsku z pieczarkami.
Jajka są nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Są jednym z najważniejszych symboli wielkanocnych, oznaczają m.in. początek, życie oraz odrodzenie się przyrody. Podajemy je w wielu formach: jako dodatek do żurku, w formie dekoracji jako pisanki, a także do sałatki jarzynowej. Jednak zdaniem wielu smakoszy, najlepsze są jajka faszerowane. Przepisów i wariacji na ich temat jest mnóstwo, jednak Magda Gessler podzieliła się swoim ulubionym patentem na jajka faszerowane autorstwa jej córki, Lary Gessler.
Jajka faszerowane po staropolsku: składniki i sposób przygotowania
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj 10 jajek na twardo (gotuj 8-10 minut), a następnie ostudź w zimnej wodzie. W czasie gotowania jajek obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebulę i pieczarki
2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę z pieczarkami do uzyskania złotego koloru. Zdejmij z patelni i przełóż do miski, a następnie dodaj do nich pół pęczka posiekanego koperku.
3. Jajka razem ze skorupką przekrój ostrożnie wzdłuż na pół. Wyjmij żółtko i białko i pokrój je w drobną kosteczkę.
4. Posiekane żółtka i białka dodaj do miski z cebulą, pieczarkami i koperkiem. Dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj do miski z nadzieniem musztardę, śmietanę, sól, pieprz i jedno surowe jajko. Wymieszaj składniki.
6. Skorupki jajek napełnij farszem po brzegi. Uważaj jednak, aby nie uszkodzić delikatnych skorupek.
7. Na talerz wysyp bułkę tartą. Każdą połówkę dokładnie pokryj bułką tartą j i podsmaż jajka farszem dołem na rozgrzanej patelni do czasu, aż będą złociste.
Smacznego!
Zobacz również: