Jajka przepiórcze z komosą ryżową i domowym majonezem
Razem z Marcinem Jabłońskim, szefem kuchni warszawskiej restauracji Naturel, oraz ekipą z poznańskiej pracowni Kwiaty i Miut urządziliśmy święta wśród kwiatów. Ważne było nie tylko to, czy są ładne, ale też czy smaczne. Oto jedna z naszych propozycji.
Przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Przygotowanie:
Zrób majonez: w misce wymieszaj trzepaczką żółtka z musztardą, cukrem, octem, czosnkiem niedźwiedzim. Powoli dolewaj olej, a na końcu odmierzoną ilość wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jaja przepiórcze ugotuj na twardo. Opłucz zimną wodą, odstaw do wystudzenia.
W osobnym garnku zagotuj 500 ml osolonej wody, wrzuć komosę, gotuj 10-15 minut (powinna być al dente, lekko chrupiąca). Gdy ostygnie, wymieszaj ją w misce z majonezem. Obierz ugotowane jajka, wrzuć do komosy.
Twój STYL 04/2016