Jak odróżnić jajko gotowane od surowego?

Do wody, w której będziesz gotować jajka, dolej łyżkę stołową octu
Do wody, w której będziesz gotować jajka, dolej łyżkę stołową octu123RF/PICSEL

Połóż je na blacie i spróbuj, czy się kręci. Wprawione w ruch jajko gotowane obraca się dookoła swej osi, surowe prawie natychmiast przestaje się obracać. Co jeszcze warto wiedzieć o jajkach?

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

  • Włóż je do garnuszka i zalej sporą ilością zimnej wody - świeże jajko pozostanie na dnie, niezbyt świeże podniesie się szerszą stroną do góry, nieświeże natomiast wypłynie na powierzchnię.
  • Potrząśnij jajkiem - jeśli jest świeże, nie będzie słychać żadnego dźwięku. Nieświeże jajko wyda głuchy, delikatnie chlupoczący dźwięk.
  • Wybij jajko na talerzyk. Jeśli jajo jest świeże, jego białko, jędrne i zwarte, grubą warstwą będzie przykrywać żółtko.

Aby skorupki jajka podczas gotowania nie pękały

  • Wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Do gotowania większej ilości jaj użyj sporego rondla lub garnka. Chodzi o to, aby jajka nie stykały się ze sobą i nie obijały się o siebie.
  • Grubą igłą nakłuj skorupki u podstawy (szerszy koniec jajka). Jeśli nie jesteś pewna, która to strona, zanurz jajko w wodzie: szersza strona, w której znajduje się komora powietrzna, powinna lekko unieść się ku górze.
  • Do wody, w której będziesz gotować jajka, dolej łyżkę stołową octu. Nawet jeśli skorupka pęknie, ocet zapobiegnie wylaniu się białka.
Jajka gotuj nie dłużej niż 8-10 minut
Jajka gotuj nie dłużej niż 8-10 minut123RF/PICSEL

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo?

Nie dłużej niż 8-10 minut. Jeśli przekraczasz 10-minutowy czas gotowania, jajko przybiera siwy kolor i może powstać nieapetyczna zielonkawa obwódka na żółtku.

Aby łatwiej obrać jajka po ugotowaniu...

  • Do wody, w której je gotujesz, wsyp nieco soli.
  • Po ugotowaniu włóż jajka do rondla z zimną wodą, po chwili wylej wodę (ogrzeje się) i napełnij świeżą zimną.
  • Ugotowane jajko na twardo umieść w szklance, zalej zimną wodą z kranu. Przykryj szklankę dłonią i przez kilka sekund energicznie szklanką potrząsaj (rób to nad zlewem). Skorupka przybierze postać skórki okalającej jajko, którą w całości łatwo usuniesz.

Jak przechowywać jajka?

W lodówce, najlepiej w tekturowej wytłaczance - jajka nie są czyste i nie powinny mieć kontaktu z pozostałą żywnością.

Nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki, pobawisz je naturalnej warstwy ochronnej i jajko szybciej się zepsuje. Jajka myj tuż przed samym przygotowywaniem.

Co zrobić ze skorupkami?

Wykorzystaj je do wybielania poszarzałych ubrań: pokruszone skorupki z 2-3 jajek włóż do lnianego woreczka lub dokładnie zawiń w gazę, zwiąż i wrzuć razem z praniem do bębna pralki. Pierz jak zwykle. Jeśli bielizna pościelowa jest mocno poszarzała, wrzuć do bębna 2-3 woreczki ze skorupkami. Wyjmij przed odwirowaniem.

Wykorzystaj do nawożenia roślin: rozdrobnij je i pokrusz w ogrodzie - pod roślinami, szczególnie, które lubią glebę o zasadowym odczynie, jak cukinia, pomidor, fasola, kapusta, lawenda, dereń. Można je też dodać do kompostu, co pozwoli uniknąć jego zakwaszenia.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas