Jak odróżnić jajko gotowane od surowego?

Do wody, w której będziesz gotować jajka, dolej łyżkę stołową octu
Do wody, w której będziesz gotować jajka, dolej łyżkę stołową octu123RF/PICSEL
  • Włóż je do garnuszka i zalej sporą ilością zimnej wody - świeże jajko pozostanie na dnie, niezbyt świeże podniesie się szerszą stroną do góry, nieświeże natomiast wypłynie na powierzchnię.
  • Potrząśnij jajkiem - jeśli jest świeże, nie będzie słychać żadnego dźwięku. Nieświeże jajko wyda głuchy, delikatnie chlupoczący dźwięk.
  • Wybij jajko na talerzyk. Jeśli jajo jest świeże, jego białko, jędrne i zwarte, grubą warstwą będzie przykrywać żółtko.
  • Wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Do gotowania większej ilości jaj użyj sporego rondla lub garnka. Chodzi o to, aby jajka nie stykały się ze sobą i nie obijały się o siebie.
  • Grubą igłą nakłuj skorupki u podstawy (szerszy koniec jajka). Jeśli nie jesteś pewna, która to strona, zanurz jajko w wodzie: szersza strona, w której znajduje się komora powietrzna, powinna lekko unieść się ku górze.
  • Do wody, w której będziesz gotować jajka, dolej łyżkę stołową octu. Nawet jeśli skorupka pęknie, ocet zapobiegnie wylaniu się białka.
Jajka gotuj nie dłużej niż 8-10 minut
Jajka gotuj nie dłużej niż 8-10 minut123RF/PICSEL
  • Do wody, w której je gotujesz, wsyp nieco soli.
  • Po ugotowaniu włóż jajka do rondla z zimną wodą, po chwili wylej wodę (ogrzeje się) i napełnij świeżą zimną.
  • Ugotowane jajko na twardo umieść w szklance, zalej zimną wodą z kranu. Przykryj szklankę dłonią i przez kilka sekund energicznie szklanką potrząsaj (rób to nad zlewem). Skorupka przybierze postać skórki okalającej jajko, którą w całości łatwo usuniesz.
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?