Jak przechowywać przyprawy
Trzymanie ziół w otwartych torebkach lub ciepłych miejscach sprawia, że tracą cenne właściwości.
Jeśli kupujesz przyprawy w większych ilościach, trzymaj je w ciemnym i chłodnym miejscu. Bardzo dobrze sprawdza się dolna półka lodówki. W chłodzie olejki eteryczne zawarte w ziołach wietrzeją znacznie wolniej.
Po otwarciu opakowania z wybraną przyprawą, przechowuj ją w słoiku lub szczelnie zamkniętej torebce foliowej. Aromatyczne przyprawy mają niezbyt długi termin przydatności do spożycia, sprawdzaj więc datę ważności na etykiecie (zazwyczaj ok. 3 miesięcy). Przeterminowane wyrzuć.
Niektóre z przypraw ziołowych zawierają tłuszcze roślinne, które w kontakcie z powietrzem szybko jełczeją. Przed użyciem warto zioła powąchać, by nie zepsuć smaku potrawy.
7/2016 Na Żywo