Jak wykorzystać organiczne odpady?
Nie wyrzucaj ani resztek jedzenia. Sprawdź, jak możesz je wykorzstać w domu.
Skorupki jaj
Zmielone w młynku do kawy i nasypane na zmywak pomogą wyczyścić przypalone garnki i nie podrażnią skóry dłoni. Są też doskonałym nawozem dla roślin doniczkowych. A dodane do kawy przed jej zaparzeniem złagodzą smak napoju. Sprawią, że będzie mniej gorzki i kwaśny.
Skórki cytrusów
Wysuszone i zmielone w młynku skórki z pomarańczy, cytryn lub limonek świetnie nadają się do aromatyzowania ciast i deserów. Można także dodawać je do herbaty.
Obierki z jabłek
Można przyrządzić z nich zdrowy napój. Zalane wodą i ugotowane z laską cynamonu oraz skórką cytryny zastąpią herbatę. Świetnie smakują z odrobiną cukru lub miodu.
Nawóz z utylizatora
Organiczne resztki, których nie da się wykorzystać, można przetworzyć w domowym utylizatorze. Urządzenie jest dość drogie, ale kości kurczaka, fusy z kawy, herbaty itp. przerabia na suchy proszek, który można wsypać do doniczki jako nawóz.