Jesienne zbiory w ogrodzie
Teraz mamy największe naturalne bogactwo do wykorzystania. Jak zbierać i gromadzić świeże dary natury?
Jabłka i gruszki oraz twarde śliwki zsypujemy do drewnianych pojemników, z przeznaczeniem do przezimowania. Na 3 tygodnie przed ich złożeniem piwnicę wybielmy i opryskajmy miedzianem, by uniknąć chorób grzybowych.
Orzechy włoskie zbieramy dopiero gdy opadną z drzewa, nie zrywamy ich. Natomiast orzechy laskowe łuskamy w pełni dojrzałe z okryw i dosuszamy je w suchym miejscu przez 2-3 tygodnie.
Resztki po roślinach zdrowych usuwamy z grządek i przeznaczamy na kompost. Kompostownik umieśćmy w miejscu zacienionym, od północnej lub północno- zachodniej strony ogrodu.
Na kompost nie nadają się rośliny i owoce, które były porażone przez choroby. Te palimy!
Kapustę brukselską ogławiamy, czyli ścinamy jej wierzchołki wzrostu. Robimy to tylko wtedy, gdy na całej roślinie są już zawiązane główki o średnicy 15 mm.
Pnie śliw owijamy taśmą z papieru falistego. Częścią falowaną do kory. Dzięki temu gąsienice owocówki nie schodzą z owoców do gleby.
38/2014 Rewia