Kipi kasza, kipi groch

Wystarczy się tylko odwrócić i już kuchenkę mamy zalaną zupą, która wykipiała. Okazuje się, że wcale nie trzeba jej pilnować, jeżeli wykorzysta się niesprawdzone metody.

 Brzegi garnka od wewnątrz posmaruj cienką warstwą masła. Potrawa nie wykipi
Brzegi garnka od wewnątrz posmaruj cienką warstwą masła. Potrawa nie wykipi123RF/PICSEL

Sól

Jeśli mleko zaczyna kipieć, posyp je szczyptą soli - sól zahamuje kipienie.

Masło

Brzegi garnka - od wewnątrz posmaruj cienką warstwą masła - w natłuszczonym naczyniu potrawa nie wykipi. Ten sposób warto wykorzystać przy gotowaniu mleka.

Olej

Ziemniaki nie będą kipieć, jeśli po zagotowaniu wody zmniejszysz płomień, zdejmiesz z garnka pokrywkę, a do wody oprócz soli dodasz łyżkę masła. Masło przy okazji podniesie walory smakowe ziemniaków.

Drewniana łyżka

Na wierzchu garnka połóż w poprzek drewnianą łyżkę. Drewno "przebije" pęcherzyki powietrza, dzięki temu gotująca się woda nie wyjdzie poza obręb garnka.

Zobacz także: 

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas