Kipi kasza, kipi groch
Wystarczy się tylko odwrócić i już kuchenkę mamy zalaną zupą, która wykipiała. Okazuje się, że wcale nie trzeba jej pilnować, jeżeli wykorzysta się niesprawdzone metody.
Sól
Jeśli mleko zaczyna kipieć, posyp je szczyptą soli - sól zahamuje kipienie.
Masło
Brzegi garnka - od wewnątrz posmaruj cienką warstwą masła - w natłuszczonym naczyniu potrawa nie wykipi. Ten sposób warto wykorzystać przy gotowaniu mleka.
Olej
Ziemniaki nie będą kipieć, jeśli po zagotowaniu wody zmniejszysz płomień, zdejmiesz z garnka pokrywkę, a do wody oprócz soli dodasz łyżkę masła. Masło przy okazji podniesie walory smakowe ziemniaków.
Drewniana łyżka
Na wierzchu garnka połóż w poprzek drewnianą łyżkę. Drewno "przebije" pęcherzyki powietrza, dzięki temu gotująca się woda nie wyjdzie poza obręb garnka.
Zobacz także: