Królowa łez i jej zastosowanie
Doceniamy jej walory smakowe. Jednak nie zdajemy sobie sprawy, że łupina cebuli może śmiało konkurować z warzywem. Jak maksymalnie wykorzystać to, co stworzyła natura?
Zdrowo i praktycznie
Cebula to bogactwo witamin i minerałów. Sięgaj po nią codziennie, a unikniesz wielu chorób.
Zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi dobrego (HDL).
Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów, m.in. piersi. Szczególnie cenna jest czerwona cebula, ponieważ zawiera bardzo dużo kwercetyny i antocyjanów, które ograniczają wzrost i rozwój komórek rakowych.
Surowa lub duszona pomaga pozbyć się zaparć. Skuteczny jest też wywar z cebuli.
Okłady z rozgotowanej cebuli przyspieszają gojenie się wrzodów, czyraków, zmian trądzikowych i ran.
Systematyczne jedzenie surowej cebuli obniża poziom cukru we krwi.
Przy stłuczeniach i obiciach przykładaj surowa cebulę. Obrzęk zniknie.
Łupiny też mają swoje zalety
Nie wyrzucaj łupin cebuli. Możesz je na kilka sposobów wykorzystać w domu. Oto najciekawsze propozycje.
Łupiny od cebuli przydadzą się podczas świat. Wrzuć je do garnka z jajkami. Gotuj całość. Skorupka zyska wyjątkowy kolor. Ten sposób ekologicznego farbowania jajek sprawdza się przy robieniu kraszanek.
Zobacz także: