Kruche paznokcie

​Zadbane dłonie i wypielęgnowane paznokcieto nasza wizytówka. Dlatego jeśli zaczynają sięłamać, pora na program naprawczy.

Dieta wpływa na stan paznokci
Dieta wpływa na stan paznokci123RF/PICSEL

Pto nie tylko uroda, ale i nasze zdrowie. Co prawda z wiekiem stają się one bardziej łamliwe, ale również stosowanie drażniących detergentów ma istotne znaczenie dla ich wyglądu. Jak zatem o nie zadbać?

Pokaż dłonie, a powiem, co Ci dolega

Zmiany na paznokciach, takie jak przebarwienia lub zgrubienia,mogą być objawem problemów z wątrobą, nerkami, sercem i płucami, jak również symptomem anemii i cukrzycy. Wtedy niezbędna jest wizyta u lekarza.

Jedz i wzmacniaj pazurki

Skoro stan paznokci odzwierciedla to, co się dzieje w Twoim organizmie, niezwykle ważna jest odpowiednia dieta. Oto lista składników, które powinny lądować na Twoim talerzu:

Wapń - jego niedobór powoduje kruchość i łamliwość paznokci. Dostarcz go, jedząc sery żółte, natkę pietruszkii, sardynki.

Magnez - zapobiega łamaniu się paznokci. Znajdziesz go w ziarnach zbóż, zielonych liściach roślin i czekoladzie.

Żelazo - zapobiega rozdwajaniusię paznokci. Jedz suszoneśliwki, morele, rodzynki, szpinaki zielony groszek.

Witaminy z grupy B - odpowiadająza zdrowe paznokcie, zapobiegają powstawaniu plam i bruzd. Obfitują w nie produkty pełnoziarniste, drożdże, kasze, warzywa strączkowe, nabiał i oliwa z oliwek.

Krzem - odbudowuje uszkodzone  płytki paznokcia - jedz pietruszkę, i buraki.

IK

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas