Księga smaków: Pstrąg

Jego delikatne mięso jest bogate w witaminy i kwasy omega-3. Warto się do niego przekonać – pstrąg może być ciekawą alternatywą dla wigilijnego karpia.

Pstrąg jest doskonałą alternatywą dla oklepanego karpia
Pstrąg jest doskonałą alternatywą dla oklepanego karpia123RF/PICSEL

Jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dostarcza niewielu kalorii, za to mnóstwo w nim fosforu, selenu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza.

Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Najlepiej gotować go na parze albo piec na grillu lub w piecu. Przedtem warto zamarynować go w oliwie i ziołach.

Jak kupować pstrąga

Najczęściej dostępny na naszym rynku jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybnych. Wybieraj ryby niewielkie, do 20 dag. Większe mogą być przekarmione lub stare, a przez to niesmaczne. Kupując świeżego pstrąga, zwróć uwagę, czy łuska jest gładka, błyszcząca i ściśle przylega do skóry, czy śluz się nie ciągnie, a oczy są błyszczące i wypukłe.

Złowione ryby szybko się psują, więc najlepiej przyrządzić je od razu. Jeśli posolisz je po sprawieniu, będą mogły poleżeć jeszcze dobę w lodówce.

Pstrąg pieczony w soli

Rozgrzej piekarnik do 210 °C. Ryby opłucz i osusz. Obrany imbir zetrzyj na tarce. Trawę cytrynową obierz z zewnętrznych liści i pokrój na cieniutkie krążki lub zmiażdż w moździeżu. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp ok. 0,5 kg soli morskiej. Do środka każdej ryby włóż mieszankę przypraw (imbir, trawa cytrynowa i starta skórka z cytryny).Ułóż ryby obok siebie w naczyniu i dokładnie przykryj kilogramem soli. Piecz około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika rozbij solną skorupę i wyjmij ryby. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. Palce lizać!

Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem

Cztery ugotowane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Dodaj do nich kilkanaście poprzekrawanych wzdłuż korniszonów. Pokrój w piórka jedną cebulę. Mięso z wędzonego pstrąga oddziel od skóry i ości, tak by uzyskać duże kawałki mięsa. Dodaj rybę i cebulę do sałatki. Następnie przygotuj sos jogurtowo-majonezowy ze świeżym koprem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszaj delikatnie razem z sosem. Gotowe!

Zobacz także:

Pierogi z kapustąStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas