Kuchenne noże: Jak wybrać najlepsze?

Możesz mieć ich kilkanaście, ale jeśli nie zajmujesz się zawodowo gotowaniem, wystarczą cztery.

Rękojeść musi dobrze leżeć w dłoni, a klinga długo pozostawać ostra
Rękojeść musi dobrze leżeć w dłoni, a klinga długo pozostawać ostra123RF/PICSEL

Do pieczywa

Powinien bez trudu pokroić na cienkie kromki nie tylko bagietkę, ale także duży bochenek wiejskiego chleba. Przy wyborze zwróć szczególną uwagę na: długość ostrza - optymalna to 18-20 cm; ząbkowanie - piłka bardzo ułatwia krojenie uginającej się pod naciskiem, chrupiącej skórki; materiał, z którego wykonano ostrze - stal jest niedroga i można ją ostrzyć; klinga ceramiczna nie wymaga ostrzenia, ale przy upadku może się złamać; rękojeść - sprawdź, czy dobrze leży w dłoni.

Szefa kuchni

Poradzi sobie z każdym kuchennym zadaniem. Jego klinga, dość szeroka, powinna mieć 20-25 cm długości. Duży nóż szefa kuchni musi być bardzo ostry.

Tępe są niebezpieczne, bo łatwo ześlizgują się podczas krojenia. Możesz nim siekać, szatkować i ciąć na cienkie plastry mięso, warzywa oraz owoce. Precyzyjnie posieka też czosnek, koperek, natkę. Bez trudu oddzielisz nim mięso od kości i wyfiletujesz ryby. Warto zapłacić więcej za markowy, dobrej jakości nóż szefa kuchni, bo bardzo ułatwia przyrządzanie potraw.

Postaw na jakość, a noże posłużą przez lata
Postaw na jakość, a noże posłużą przez lata123RF/PICSEL

Do owoców i warzyw

Mały, poręczny, z krótkim (ok. 12 cm) ostrzem, przydatny nie tylko do obierania, ale także do krojenia na cząstki, wydrążania, usuwania gniazd nasiennych i pestek. Przy zakupie zwróć uwagę na jakość ostrza oraz na trzonek. Powinien być wykonany z materiału, który nie wyśliźnie się z dłoni.

Uniwersalny

Niezbędny w każdej kuchni. Dość długi, 16-21 cm, o gładkiej, niezbyt szerokiej klindze, bez piłki. Jest niezastąpiony podczas przygotowywania posiłków. Precyzyjnie pokroisz nim wędliny, sery, gotowane lub pieczone mięso, warzywa i słodkie wypieki - sernik, szarlotkę, tort.

Posiekasz też zioła, choć łatwiej i drobniej zrobisz to ostrym nożem szefa kuchni.

Pomyśl o ostrzałce

Przy kupnie noży dobierz odpowiednią ostrzałkę. Jeśli nie masz wprawy w ostrzeniu, wybierz taką, która po obu stronach ma zamontowane kamienie ścierne.

Wystarczy wtedy przesuwać przez nie nóż. Łatwa w obsłudze jest również zwykła osełka. Zwilż ją wodą i przeciągaj po kamieniu ostrze noża ustawione pod kątem mniej więcej 20 stopni. Uwaga - nóż z piłką zanieś do ostrzenia.

Zobacz także:

Co Rafał Cieszyński szepcze do ucha Marcie Wierzbickiej?Styl.pl/materiały prasowe
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas