Kuchenne noże: Jak wybrać najlepsze?
Możesz mieć ich kilkanaście, ale jeśli nie zajmujesz się zawodowo gotowaniem, wystarczą cztery.

Do pieczywa
Powinien bez trudu pokroić na cienkie kromki nie tylko bagietkę, ale także duży bochenek wiejskiego chleba. Przy wyborze zwróć szczególną uwagę na: długość ostrza - optymalna to 18-20 cm; ząbkowanie - piłka bardzo ułatwia krojenie uginającej się pod naciskiem, chrupiącej skórki; materiał, z którego wykonano ostrze - stal jest niedroga i można ją ostrzyć; klinga ceramiczna nie wymaga ostrzenia, ale przy upadku może się złamać; rękojeść - sprawdź, czy dobrze leży w dłoni.
Szefa kuchni
Poradzi sobie z każdym kuchennym zadaniem. Jego klinga, dość szeroka, powinna mieć 20-25 cm długości. Duży nóż szefa kuchni musi być bardzo ostry.
Tępe są niebezpieczne, bo łatwo ześlizgują się podczas krojenia. Możesz nim siekać, szatkować i ciąć na cienkie plastry mięso, warzywa oraz owoce. Precyzyjnie posieka też czosnek, koperek, natkę. Bez trudu oddzielisz nim mięso od kości i wyfiletujesz ryby. Warto zapłacić więcej za markowy, dobrej jakości nóż szefa kuchni, bo bardzo ułatwia przyrządzanie potraw.

Do owoców i warzyw
Mały, poręczny, z krótkim (ok. 12 cm) ostrzem, przydatny nie tylko do obierania, ale także do krojenia na cząstki, wydrążania, usuwania gniazd nasiennych i pestek. Przy zakupie zwróć uwagę na jakość ostrza oraz na trzonek. Powinien być wykonany z materiału, który nie wyśliźnie się z dłoni.
Uniwersalny
Niezbędny w każdej kuchni. Dość długi, 16-21 cm, o gładkiej, niezbyt szerokiej klindze, bez piłki. Jest niezastąpiony podczas przygotowywania posiłków. Precyzyjnie pokroisz nim wędliny, sery, gotowane lub pieczone mięso, warzywa i słodkie wypieki - sernik, szarlotkę, tort.
Posiekasz też zioła, choć łatwiej i drobniej zrobisz to ostrym nożem szefa kuchni.
Pomyśl o ostrzałce
Przy kupnie noży dobierz odpowiednią ostrzałkę. Jeśli nie masz wprawy w ostrzeniu, wybierz taką, która po obu stronach ma zamontowane kamienie ścierne.
Wystarczy wtedy przesuwać przez nie nóż. Łatwa w obsłudze jest również zwykła osełka. Zwilż ją wodą i przeciągaj po kamieniu ostrze noża ustawione pod kątem mniej więcej 20 stopni. Uwaga - nóż z piłką zanieś do ostrzenia.
Zobacz także: