Kuracje na przeziębienie
Receptury znanych, polskich zielarzy.
Mamy wiosnę, ale nie dajmy się zwieść pierwszym promieniom słońca. Czas przesilenia wiosennego to wciąż jeszcze okres wzmożonych infekcji wirusowych i bakteryjnych. Zanim wiosna na dobre nas rozgrzeje, chrońmy się przed chorobami prostymi, naturalnymi sposobami.
Oprócz miodu, cytryny, czosnku i imbiru, pijmy też ziołowe mieszanki antyprzeziębieniowe, a przy ich przygotowywaniu skorzystajmy ze sprawdzonych receptur znanych, polskich zielarzy. Dzięki ich wnikliwej znajomości leczniczych właściwości ziół mamy gotowe przepisy na to, jak zapobiegać infekcjom lub jak łagodzić ich objawy.
Ważne, by były to mieszanki ziołowe, bo jak twierdził Ojciec Klimuszko, jedno zioło nie da takiego efektu, jak ich zestaw. Zanim więc sięgniemy po chemiczne leki, spróbujmy zbić gorączkę mieszanką ziół z korą wierzby wg receptury Ojca Sroki lub powstrzymajmy rozwój infekcji, przyrządzając herbatkę dr Jadwigi Górnickiej.
Gdy infekcja się zaczyna
W powstrzymaniu rozwijającej się infekcji bakteryjnej lub wirusowej pomoże herbatka rozgrzewająca wg przepisu dr Jadwigi Górnickiej.
Jak stosować? Zaparzmy herbatkę z czarnego bzu i lipy w saszetkach. Dodajmy po łyżce miodu, soku z połowy cytryny, soku malinowego, po szczypcie imbiru, cynamonu i zmielonego tymianku oraz 4 goździki. Każdy z tych składników rozgrzewa organizm, a miód, imbir, cynamon i goździki mają działanie bakteriobójcze. Herbatka jest dobra na początki przeziębienia. Po jej wypiciu ubierzmy ciepłą pidżamę, wypoćmy się.
Uwaga! Napotne działanie ma również czerwony barszcz przyrządzony na zakwasie buraczanym i sok z malin wymieszany z gorącą wodą. Więcej porad znajdziemy w książce Na zdrowie. Porady dr Górnickiej, której współautorką jest Sabina Zwolińska-Kańsoch.
Na obniżenie gorączki
Franciszkanin, Ojciec Grzegorz Sroka uważał, że najlepsze w obniżaniu gorączki są takie zioła, jak kora wierzby i kwiat lipy.
Jak ją przygotować? Zmieszajmy 150 g kory wierzby, po 100 g kwiatostanu lipy, korzenia prawoślazu i liścia babki lancetowatej oraz po 50 g ziela macierzanki, korzenia lukrecji i ziela tymianku. Łyżkę ziół zalejmy wrzątkiem i parzmy pod przykryciem pół godziny. Pijmy 2 razy po szklance dziennie, po jedzeniu. Więcej receptur w książce Ziołolecznictwo Ojca Grzegorza Sroki autorstwa Krzysztofa Błechy.
Na wzmocnienie
Jak ją przyrządzić? Zmieszajmy po 50 g kwiatu lipy, kwiatu czarnego bzu, owocu jarzębiny, ziela macierzanki, owocu kminku. 4 łyżki mieszanki wsypmy do garnka, zalejmy 4 szklankami wody i zagotujmy. Pozostawmy do naciągnięcia. Przecedźmy. Dodajmy do smaku miodu lub soku malinowego.
Przy przeziębieniu i grypie, pijmy po 2 szklanki takiej herbatki dziennie. Najlepiej rano i wieczorem. By wzmocnić efekt rozgrzewający możemy dodać łyżeczkę spirytusu. Ten i inne przepisy na ziołowe herbatki na różne dolegliwości znajdziemy w książce Stefanii Korżawskiej Ziołowe ambrozje.
Po kuracji antybiotykami
Do ojca Czesława Klimuszki zjeżdżały po porady zdrowotne tysiące ludzi. Oto jeden z jego przepisów na kurację po antybiotykoterapii. Słynny zakonnik był przeciwnikiem stosowania podczas leczenia jednego zioła. Uważał, że korzystne jest łączenie od 7 do 11 ziół naraz w odpowiedni zestaw.
Jak go przygotować? Zmieszajmy po 50 g korzenia arcydzięgla, mniszka lekarskiego i lubczyku, kłącza perzu i tataraku, owocu dzikiej róży i jarzębiny, liścia borówki czernicy i ziela fiołka trójbarwnego. Łyżkę ziół zalejmy szklanką wrzątku i zaparzajmy pod przykryciem przez 15 minut. Pijmy 3 razy dziennie przed posiłkiem, przez miesiąc. Więcej przepisów znajdziemy w książce ojca Klimuszki Wróćmy do ziół leczniczych.
5 prostych rad, jak podwyższyć odporność
1. Sen. Niedobory snu są jednym z najważniejszych czynników wpływających na obniżoną odporność. Zalecany jest 7-godzinny, nieprzerywany sen.
2. Ruch. Regularne ćwiczenia wspomagają odporność. Ważne, aby były one systematyczne. Podczas szczytu zachorowań zimą nie możemy uprawiać wielu sportów, jednak pamiętajmy, że na odporność organizmu pracujemy cały rok. Jazda na rowerze, bieganie, gry zespołowe - to nasza broń przeciw wirusom i bakteriom.
3. Nadwaga, a w szczególności otyłość obciążają układ odpornościowy. W codziennej diecie starajmy się więc jeść dużo warzyw i owoców, ryby morskie, niewielkie ilości bakalii. Preferujmy roślinne tłuszcze nienasycone np. olej rzepakowy, lniany, oliwę z oliwek. Jedzmy częściej, ale mniejsze porcje.
4. Używki. Pamiętajmy, że obniżeniu odporności sprzyja nadużywanie alkoholu, kofeina, cukier i słodycze, oraz palenie papierosów.
5. Wietrzenie. Podczas przeziębienia i grypy powinniśmy zostać w domu. Należy leżeć w łóżku przez 3-4 dni, wygrzewać się i wypoczywać, unikać wysiłku - w ten sposób pozwolić organizmowi zmobilizować siły do walki z chorobą.