Lekarstwo z ogródka
Lubczyk, szałwia, bazylia nie mają wygórowanych wymagań dotyczących gleby. Ich uprawa udaje się nawet laikowi.
Wystarczy pamiętać o ich regularnym podlewaniu. Zioła te kryją wiele cennych substancji czynnych, olejków, flawonoidów, kwasów. Warto mieć świeże w ogródku lub w doniczce.
Bazylia zwana jest królową ziół. Obok rozmarynu, majeranku, cząbru i szałwii wchodzi w skład tzw. ziół prowansalskich. Nie bez powodu dodaje się ją do sosów - ułatwia trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Obniża gorączkę, działa przeciwdepresyjnie, uspokaja, ułatwia zasypianie.
Lubczyk wzbogaca smak kostek bulionowych. Korzeń lubczyku działa moczopędnie i odtruwająco, pomaga usunąć toksyny z organizmu. Wspomaga leczenie dny moczanowej, kamicy nerkowej, reumatyzmu, łagodzi stan zapalny układu moczowego, działa przeciwobrzękowo.
Szałwia jest ratunkiem przy mocnym poceniu się, ułatwia trawienie ciężkich potraw, stymulując wydzielanie soków trawiennych i żółci. Płukanka z naparu szałwii leczy stany zapalne gardła, migdałków, dziąseł, aft i pleśniawek.