Marchewkowa skóra

By dobrze przygotować skórę do opalania, codziennie przez 2 tygodnie warto wypić marchewkowy sok lub zjeść 2 surowe marchewki.

By dobrze przygotować skórę do opalania, codziennie przez 2 tygodnie warto wypić marchewkowy sok
By dobrze przygotować skórę do opalania, codziennie przez 2 tygodnie warto wypić marchewkowy sok123RF/PICSEL

Marchew to źródło beta-karotenu i wielu witamin. Działa odtruwająco na cały organizm. W postaci maseczki lub toniku działa silnie odżywczo i regenerująco. 

Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach 1/2 młodej marchewki. Dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej i odrobinę żółtka jaja kurzego.

Wszystko wymieszaj na papkę. Nałóż na twarz posmarowaną uprzednio kremem, możesz chwilę masować papką skórę. Po 10 min spłucz letnią wodą.

Maseczka działa odżywczo i wygładzająco. Łyżeczkę drobno startej marchwi wymieszaj dokładnie z oliwką lub olejkiem. Natrzyj tym samoopalaczem skórę w osłoniętym miejscu, np. na brzuchu.

Jeśli po kilku godzinach na skórze nie powstaną smugi, możesz już tym samoopalającym kosmetykiem posmarować inne części ciała, jednak oprócz łokci, dłoni, kolan i pięt.

23/2014 Świat i Ludzie

Więcej w serwisie:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas