Mazurek miodowo-orzechowy

Pyszne ciasto.

Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek miodowo-orzechowy123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Mleko podgrzej i wymieszaj z sodą. Do miski włóż: Kasię, mąkę, cukier, spienioną sodę z mlekiem, jajko, żółtko i miód. Wszystko starannie zmiksuj.

Całość wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel na 2 części.

Przygotuj dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27 cm (lub jedną do wielokrotnego użycia). Porcje ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż razem z papierem do foremek. Nakłuj ciasto widelcem.

Jedną z foremek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 15 minut. W tym czasie posiekaj orzechy i przygotuj polewę: w rondelku roztop Kasię, cukier i miód. Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj.

Gorącą polewę orzechową wyłóż na surowe ciasto w drugiej foremce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st. C około 15 minut. Po upieczeniu wystudź.

Upieczony blat ciasta (bez orzechów) posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem ciasta. Całość lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki, by ciasto stężało. Przed podaniem pokrój na kawałki.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas