Mleko w kuchni

Oto garść niekonwencjonalnych sposobów wykorzystania mleka.

Jeżeli kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę i brukiew gotować będziemy z dodatkiem mleka, uzyskamy lepszy smak i unikniemy nadmiernych strat witaminy C (mleko chroni ją przed utlenieniem)
Jeżeli kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę i brukiew gotować będziemy z dodatkiem mleka, uzyskamy lepszy smak i unikniemy nadmiernych strat witaminy C (mleko chroni ją przed utlenieniem)123RF/PICSEL

1. Świeżość mleka przedłużymy, dodając do niego szczyptę soli.

2. Parę listków świeżej mięty wrzuconych do mleka sprawi, iż nie zważy się ono zbyt szybko.

3. Mleko, śmietanę i jogurt można przechowywać w lodówce do czterech dni.

4. Śmietana nie będzie się warzyła, jeżeli przed wlaniem do zupy wymieszamy ją z 2-3 łyżkami słodkiego mleka.

5. Mleko skwaśnieje szybciej, jeżeli dodamy do niego odrobinę cukru.

6. Mleko należy gotować w garnku emaliowanym lub aluminiowym przeznaczonym wyłącznie do tego celu.

7. Mleko nie wykipi gotowane nawet w zwykłym garnku, jeśli na dnie garnka postawimy talerzyk z fajansu lub porcelany.

8. Jeżeli obawiasz się, że mleko w czasie gotowania zwarzy się, wsyp do niego przed gotowaniem odrobinę sody lub cukru (w tym ostatnim przypadku półtorej łyżeczki na litr mleka).

9. Mleko nie przypali się, jeśli przed gotowaniem przepłuczemy naczynie zimną wodą.

10. Przypalone w trakcie gotowania mleko można uratować. Zapach spalenizny zniknie, jeżeli przelejemy mleko do czystego naczynia, przykryjemy zwilżoną czystą ściereczką i jeszcze raz przegotujemy pod tym przykryciem.

11. Zapach przypalonego na płycie kuchennej mleka dobrze likwiduje ocet.

12. Jeśli suszone grzyby będziemy moczyć przez kilka godzin w solonym mleku odzyskają utraconą świeżość.

13. Sarnią wątrobę (przysmak smakoszy) moczy się w mleku - zbieleje i nabierze delikatnego smaku.

14. Jeśli chcemy poprawić smak wątroby cielęcej, należy ją na kilka godzin przed użyciem włożyć do mleka z wodą.

15. Pieczeń cielęca i barania będzie krucha i delikatniejsza, jeżeli na parę dni przed pieczeniem zalejemy ją roztrzepanym kwaśnym mlekiem.

16. Smażona ryba będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej zamoczymy ją w mleku i obtoczymy w mące.

17. Kalafiory będą białe i nie będą wydzielać przykrego zapachu w czasie gotowania, jeżeli do wody dodamy trochę mleka i cukru.

18. Brukselka będzie znakomita, jeżeli po podgotowaniu odlejemy pierwszą wodę i dogotujemy kapustę w mleku.

19. Jeżeli kalafiory, brokuły, szparagi, kapustę, brukselkę i brukiew gotować będziemy z dodatkiem mleka, uzyskamy lepszy smak i unikniemy nadmiernych strat witaminy C (mleko chroni ją przed utlenieniem).

Więcej porad:

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas