Morele nawilżą cerę
Morele, kuzynki brzoskwiń, pochodzą z Chin. Zawierają żelazo, wapń, fosfor i bardzo dużo potasu (300 mg w 100 g owoców).
Są cennym źródłem beta-karotenu (300 j.m.) i witaminy B2 (160 mg). Wszystkie te substancje uczestniczą w procesach krwiotwórczych (tworzeniu czerwonych ciałek krwi), wzmacniają kości i regenerują organizm.
Regenerująca maseczka do twarzy
Trzy lub cztery duże morele obierz ze skóry, wyjmij z nich pestki. Miąższ rozgnieć widelcem, wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego i łyżeczką miodu. Gładką masę nałóż na twarz. Po 15 minutach zmyj ciepłą wodą.
Peeling kawowo-morelowy do ciała
Wymieszaj dwie szklanki grubo zmielonej kawy, garść soli, łyżkę oleju migdałowego i szklankę rozgniecionych moreli. Peelingiem masuj ciało przez 3-5 minut. Spłucz ciepłą wodą.
Pierwsza pomoc po oparzeniach słonecznych
Garść moreli (co najmniej 5) obierz ze skórki, usuń z nich pestki, pokrój na kawałeczki, wyciśnij sok. Dodaj pojemnik jogurtu naturalnego. Posmaruj poparzone miejsca. Zmyj po 15 minutach.
32/2014 Świat i Ludzie