Naturą w urodę

Produkty, które można znaleźć w każdej kuchni, szybko stają się wyśmienitymi preparatami kosmetycznymi.

Sprawdź, jak możesz wykorzystać popularne warzywa w codziennej pielęgnacji
Sprawdź, jak możesz wykorzystać popularne warzywa w codziennej pielęgnacji123RF/PICSEL

Drożdże na osuszenie skóry

Składniki: Około 2 dag drożdży, łyżka ciepłej wody, szczypta cukru.
Składniki dokładnie wymieszaj i zostaw na około 15 minut do wyrośnięcia. Dolej łyżeczkę wrzątku i rozmieszaj jeszcze raz. Nałóż na twarz. Spłucz po 10 minutach. To ściągnie pory i osuszy skórę.

Chrzan na tonik do włosów

Składniki:
2 korzenie chrzanu.
Zetrzyj chrzan na tarce, wyciśnij sok przez bawełnianą szmatkę. Płyn wetrzyj w skórę głowy. Jeśli włosy są przesuszone, unikaj nakładania soku na końcówki. Tonik poprawia ukrwienie skóry i lepiej ją odżywia.

Kiszonka na maseczkę

Składniki:
3 łyżki twarożku, łyżka tłustego mleka, 50 g drobno posiekanej kapusty kiszonej.
Wszystkie składniki zmieszaj, nałóż na twarz i szyję na 20 minut, spłucz ciepłą a potem zimną wodą. Ten okład to świetny sposób na rozjaśnienie i zrelaksowanie skóry twarzy.

Migdały na peeling do twarzy

Składniki:
125 ml mleka, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki drobno zmielonych migdałów.
Składniki wymieszaj, zostaw na pół godziny, by płatki zmiękły. Papkę nanieś palcami na twarz i szyję, omijając okolice oczu. Masuj przez chwilę okrężnymi ruchami, spłucz wodą. Płatki oczyszczają skórę, usuwają zrogowaciały naskórek, olej z migdałów go natłuszcza.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas