Nie wylewaj wody po gotowanych ziemniakach
Woda z ziemniaków bez zastanowienia jest przez nas wylewana zaraz po ugotowaniu warzyw. Tymczasem zawiera szereg minerałów, które możemy wykorzystać nie tylko w kuchni.
Woda z ziemniaków idealną bazą do sosów
Okazuje się, że woda po gotowaniu ziemniaków zawiera skrobia, które mają właściwości zagęszczające. Dlatego ten "napar" idealnie nadaje się jako baza do zup, a nawet sosów.
Dzięki temu nie musimy używać mąki do zagęszczania. Potrawy natomiast zyskają dodatkowe walory odżywcze.
***Zobacz także***
Woda z gotowanych ziemniaków oczyszcza nerki
Są tacy, którzy wodę po gotowanych ziemniakach spożywają zamiast herbaty. Jak to możliwe? Dosypują do niej posiekaną cebulę i doprawiają całość pieprzem. Taka mikstura pobudza pracę nerek i doskonale je oczyszcza. Kuracja jest stosowana przez kilka tygodni.
***
#POMAGAMINTERIA
Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka
W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>
Zobacz także: