Nie wyrzucaj, lepiej odśwież
Gdy domownicy nie mają apetytu i z posiłku coś zostało, nie denerwuj się. Zrób tak, jak radzimy!
Wczorajszy makaron
Może być dodatkiem do zupy mlecznej lub pomidorowej. To także doskonała baza do wszelkich zapiekanek. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami makaron, pokrojone w słupki warzywa (marchew, pietruszkę, selera), cząstki kalafiora lub brokułu. Dodaj posiekanego i podsmażonego na oleju pora. Dorzuć kilkanaście kaparów, trochę ulubionych ziół i zalej sosem pomidorowym lub serowym (ser pleśniowy rozpuść w mleku i wymieszaj z jogurtem). Wierzch posyp parmezanem. Wolisz coś na zimno? Zrób sycącą sałatkę z makaronu, ugotowanych all dente brokułów, podsmażonych pieczarek, jajka na twardo, pokrojonej w paski wędliny. Dla zaostrzenia smaku dodaj ser feta i przepołowione oliwki.
Przywiędłe warzywa
Wielu służy kąpiel w zimnej wodzie. Włoszczyznę, buraki, ziemniaki, paprykę, bakłażany, ogórki włóż na minimum godzinę (a najlepiej na dłużej) do lodowatej wody (z kostkami lodu) z octem winnym (3 łyżki na litr). Rzodkiewkom obetnij liście, wrzuć do naczynia z zimną wodą i wstaw do lodówki. Na zwiędniętą sałatę są dwa sposoby. Albo trzeba zanurzyć ją na chwilę w posłodzonej, gorącej wodzie (łyżka cukru na litr), a po osuszeniu skropić sokiem z cytryny, albo zrobić jej 15-minutową kąpiel z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej. Natka pietruszki odzyska sprężystość po moczeniu przez 30 minut w letniej wodzie.
Podeschniete ciasto
Drożdżowe nawilż mlekiem. Wilgotne wstaw na 10-15 minut do nagrzanego (do 180˚C) piekarnika. Możesz też zrobić pudding: posmarowane masłem kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać roztrzepanymi w mleku jajkami, dodać bakalie, wierzch posypać cukrem i zapiec w piekarniku. Starte czerstwe bułeczki użyj do wysypywania blachy przy kolejnym pieczeniu.
Czerstwe pieczywo
Cały bochenek lub bułkę skrop wodą. Wstaw na 10-15 minut do nagrzanego do 180˚C piekarnika. Pojedyncze kromki ułóż na sitku ustawionym na garnku z wrzącą wodą. Przykryj i trzymaj na parze 3-4 minuty. Zrób tosty - roztrzep jajko z 3 łyżkami mleka i namocz w nim kromki. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Czerstwe pieczywo przerób na grzanki do zupy. Pokrojone w kostkę smaż na maśle klarowanym z dodatkiem oleju (pół na pół) i zmiażdżonych ząbków czosnku.