Nie wyrzucaj skórek z bananów. Mają nieocenioną moc!
Zimą szczególnie chętnie jemy banany, które zawierają sporo korzystnych dla zdrowia składników. Niestety, zazwyczaj nie wiemy, co zrobić ze skórkami tych owoców, przez co lądują one w koszu. Tymczasem można je z powodzeniem wykorzystać do zrobienia cennego nawozu.
Taki nawóz można wykorzystać dla odżywienia roślin doniczkowych lub ogrodowych. Doskonale sprawdzi się w przypadku roślin kwiatowych. Zawartość cennych minerałów: potasu, fosforu, magnezu, wapnia, siarki) sprawi, że rośliny będą lepiej rosnąć i intensywniej kwitnąć.
Jak przygotować nawóz?
Jeżeli banany nie pochodzą z plantacji ekologicznych, skórki należy dokładnie wymyć i wymoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut.
W przypadku roślin ogrodowych skórki wystarczy pokroić w kostkę i wmieszać do ziemi ok. 3 tygodnie przed planowanym sadzeniem. Skórki z bananów można też dodać do kompostu.
W przypadku roślin doniczkowych doskonale sprawdzi się proszek ze skórek bananów. Oczyszczone i pokrojone skórki należy dokładnie wysuszyć (np. na kaloryferze lub w piekarniku), a następnie zmielić. Do średniej wielkości doniczki dodajemy łyżeczkę proszku raz w miesiącu.
Skutecznym środkiem do nawożenia, a także do oprysku roślin prażonych mszycami, jest wyciąg ze skórki banana. Jedną skórkę zalewamy litrem ciepłej wody i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa dni. Po tym czasie środek jest gotowy do stosowania. Należy go rozcieńczyć z wodą w proporcjach 1:1.