O plama! I co teraz?

Poplamiłaś ulubioną sukienkę? Plama z jagód to wyzwanie. Okazuje się, że jest na nią sposób. Zabrudzenia z innych owoców też odejdą w zapomnienie.

Plamy z owoców wymagają namaczania, czasami traw to kilka godzin
Plamy z owoców wymagają namaczania, czasami traw to kilka godzin123RF/PICSEL

Plamy z jagód

Do miski wlej letnią wodę i rozpuść w niej duże opakowanie kwasku cytrynowego. W roztworze zanurz zabrudzone ubranie i zostaw na godzinę. Jeśli plama całkowicie nie zejdzie, wydłuż czas moczenia do sześciu godzin, a nawet do pół dnia. Potem tradycyjnie upierz.

Plamy z truskawek

Świeże zabrudzenie zalej wrzątkiem. Gdy zostanie żółta plama, zapierz ją szarym mydłem. A jeśli plama zaschła, zanurz ubranie na pół godziny w gorącej wodzie z octem, a potem upierz jak zwykle.

Plamy z wiśni

Połóż zaplamione ubranie na kawałku folii i posmaruj plamę zsiadłym mlekiem. Kiedy wyschnie, zdrap grudki i znowu polej kwaśnym mlekiem. Rób tak do skutku - może to trwać nawet dwa dni. Potem ubranie upierz.

Zobacz także: 

Styl.pl w Teatrze Kamienica Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas