Olej do smażenia. Na co zwrócić uwagę?

Jaki olej wybrać do smażenia? I na co zwrócić uwagę, aby cieszyć się smakiem potraw i walorami odżywczymi? Jedną z rzeczy, o których zapominamy, jest tzw. punkt dymienia.

123RF/PICSEL

Olej do smażenia. Na co zwrócić uwagę?

Olej do pieczenia

Zdaniem dietetyków oleje roślinne nadają się do pieczenia ciast. Jeżeli jesteśmy uczuleni lub chcemy wprowadzić do naszej diety zdrowe tłuszcze, warto zastąpić kostkę masła np. olejem rzepakowym.
Smażenie pod kontrolą

W wielu domach smażenie wciąż jest najpopularniejszą formą obróbki mięsa. Niestety nie każdy olej sprawdzi się na rozgrzanej patelni.

Warto zapamiętać, że oleje tłoczone na zimno nadają się tylko do sałatek. Po podgrzaniu w wysokiej temperaturze tracą swoje właściwości odżywcze.
Po przekroczeniu tej granicy olej zaczyna dymić. Uwalnia się nieprzyjemny zapach, a co za tym idzie walory odżywcze i smakowe naszej potrawy, zostają bezpowrotnie utracone.
Temperatura dymienia

Inną ważną kwestią, na którą nie zwracamy uwagi, jest tzw. punk dymienia. Wyższy wskaźnik pokazuje, że olej jest idealny do wykorzystania go w wysokich temperaturach.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas