Olej do smażenia. Na co zwrócić uwagę?

article cover
123RF/PICSEL

Olej do smażenia. Na co zwrócić uwagę?

Olej do pieczenia Zdaniem dietetyków oleje roślinne nadają się do pieczenia ciast. Jeżeli jesteśmy uczuleni lub chcemy wprowadzić do naszej diety zdrowe tłuszcze, warto zastąpić kostkę masła np. olejem rzepakowym.
Olej do pieczenia Zdaniem dietetyków oleje roślinne nadają się do pieczenia ciast. Jeżeli jesteśmy uczuleni lub chcemy wprowadzić do naszej diety zdrowe tłuszcze, warto zastąpić kostkę masła np. olejem rzepakowym. 123RF/PICSEL
Smażenie pod kontrolą W wielu domach smażenie wciąż jest najpopularniejszą formą obróbki mięsa. Niestety nie każdy olej sprawdzi się na rozgrzanej patelni. Warto zapamiętać, że oleje tłoczone na zimno nadają się tylko do sałatek. Po podgrzaniu w wysokiej temperaturze tracą swoje właściwości odżywcze.
Smażenie pod kontrolą W wielu domach smażenie wciąż jest najpopularniejszą formą obróbki mięsa. Niestety nie każdy olej sprawdzi się na rozgrzanej patelni. Warto zapamiętać, że oleje tłoczone na zimno nadają się tylko do sałatek. Po podgrzaniu w wysokiej temperaturze tracą swoje właściwości odżywcze.123RF/PICSEL
Po przekroczeniu tej granicy olej zaczyna dymić. Uwalnia się nieprzyjemny zapach, a co za tym idzie walory odżywcze i smakowe naszej potrawy, zostają bezpowrotnie utracone.
Po przekroczeniu tej granicy olej zaczyna dymić. Uwalnia się nieprzyjemny zapach, a co za tym idzie walory odżywcze i smakowe naszej potrawy, zostają bezpowrotnie utracone.123RF/PICSEL
Temperatura dymienia Inną ważną kwestią, na którą nie zwracamy uwagi, jest tzw. punk dymienia. Wyższy wskaźnik pokazuje, że olej jest idealny do wykorzystania go w wysokich temperaturach.
Temperatura dymienia Inną ważną kwestią, na którą nie zwracamy uwagi, jest tzw. punk dymienia. Wyższy wskaźnik pokazuje, że olej jest idealny do wykorzystania go w wysokich temperaturach. 123RF/PICSEL
Przechowywanie Oleje należy przechowywać w chłodnych miejscach. Najlepiej, aby nie docierało do nich słońce. Dlatego spiżarnia lub szafka będą idealnym miejscem. Jednak niektóre oleje cenią niską temperaturę. Chociażby olej rzepakowy po otwarciu najlepiej schować do lodówki.
Przechowywanie Oleje należy przechowywać w chłodnych miejscach. Najlepiej, aby nie docierało do nich słońce. Dlatego spiżarnia lub szafka będą idealnym miejscem. Jednak niektóre oleje cenią niską temperaturę. Chociażby olej rzepakowy po otwarciu najlepiej schować do lodówki. 123RF/PICSEL
Temperatura dymienia oleju słonecznikowego wynosi 107 stopni C, natomiast rzepakowego ponad 200 stopni C, a oleju gorczycowego 254 stopnie C.
Temperatura dymienia oleju słonecznikowego wynosi 107 stopni C, natomiast rzepakowego ponad 200 stopni C, a oleju gorczycowego 254 stopnie C. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?