Pasztet warzywny
Upiecz w keksówce lub w okrągłych małych foremkach.
1. Brokuły umyj, podziel na różyczki. Z pora usuń wierzchnie liście, przekrój wzdłuż na pół. Opłucz, pokrój w talarki. Cuknie umyj i osusz. Jedną pokrój w kostkę. Drugą pokrój wzdłuż w cienkie paski. Ziemniaki oraz pietruszki lub seler obierz, umyj. Pokrój w dużą kostkę, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli i cukrem. Wrzuć brokuły i gotuj 7-10 min. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć por, mieszając smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż ok. 5 min.
2. Do miski włóż wystudzone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozdrobnij blenderem na gładko. Dodaj jajka oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż w niej paski cukinii tak, aby jeden zachodził na drugi a ich brzegi zwisały poza formę. Wlej masę warzywną, wierzch wyrównaj łyżką, przykryj zwisającymi paskami cukinii. Keksówkę wstaw do większej, głębokiej blachy. Wlej tyle gorącej wody, by sięgała do połowy wysokości keksówki. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C.
Zobacz także: