Pasztet z żurawiną
Pyszny pasztet.
Składniki
- 30 dag łopatki
- 1/2 piersi z kurczaka
- 15 dag wątróbki
- 10 dag surowego boczku
- wąski pasek słoniny
- 2 czerstwe bułki
- 1 szklanka mleka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 4 łyżki majeranku
- 4 łyżki sezamu
- 1 słoik żurawiny
- olej
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Mięso ugotuj z dodatkiem marchewki, pietruszki i przypraw. Podsmaż cebulę na oleju i dorzuć wątróbkę.
Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Gdy wywar ostygnie, wszystkie rodzaje mięsa zmiel 2 razy wraz z cebulą i wątróbką, odciśniętą bułką i warzywami pozostałymi z gotowania. Dodaj jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszaj. Podłużną formę wysmaruj masłem i obsyp ziarnem sezamowym. Wyłóż masę pasztetową i wyrównaj wierzch.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. godzinę. Podawaj z żurawiną.
Zobacz także: