Pięć sposobów na idealny lukier
Lukier z tego przepisu zawsze wychodzi.
1. Pół kilograma cukru w kostkach zalej 1/2 szklanki wody. Kiedy się rozpuści, dodaj 2 łyżki soku z cytryny, przykryj i gotuj około pół godziny. W trakcie gotowania trzeba lukier odszumować, a zbierający się po bokach rondla cukier zgarniać do środka maczanym w zimnej wodzie nożem. Pod koniec, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, umocz widelec i dmuchnij: jeżeli snują się "nici", zaprzestań gotowania.
2. Jak sprawdzić, czy lukier jest już gotowy? Gdy syrop cukrowy wrze, zanurz w nim drucik zakręcony przy końcu w kółeczko. Wyjmij i dmuchnij przez kółko - powinny się tworzyć bańki (jak mydlane).
3. Ugotowany lukier zestaw z ognia, lekko przestudź, wlej do kamiennej miski i szybko ucieraj. Podczas ucierania warto mieć przy sobie filiżankę z gorącą wodą. Gdy cukier gwałtownie zacznie tężeć, wlej kilka kropli gorącej wody i dalej ucieraj. Po 10-15 minutach intensywnego ucierania otrzymasz gładką masę.
4. Zanim polukrujesz tort, zetrzyj z niego czystą ściereczką bułkę tartą, którą była wysypana tortownica. Lukier lepiej trzyma się gładkiej powierzchni.
5. By lukier nie kruszył się podczas krojenia ciasta, jeszcze gorące posmaruj podgrzaną marmoladą. Kiedy przestygnie, nakładaj lukier.
Zobacz także: