Pozbędziesz się moli spożywczych. 4 pewne triki
Walkę z nimi zacznij od wyrzucenia wszystkich produktów, do których owady mogły się dostać.
1. Umyj wszystkie szafki
Nie tylko te, w których przechowywałaś sypkie produkty, ale także te z garnkami. Jeśli to możliwe - odsuń meble. Wszystkie powierzchnie dokładnie umyj wodą z szarym mydłem, a potem przetrzyj ściereczką zamoczoną w roztworze octu (1 szklanka wody + 1 szklanka octu). Do roztworu octu możesz dodać olejek cytrusowy lub goździkowy.
2. Jeśli nie możesz wysunąć szafek
Wszystkie zakamarki, do których dostęp jest utrudniony, przewiej strumieniem gorącego powietrza z suszarki do włosów. Powinno to zabić gnieżdżące się w szczelinach larwy. Możesz też spryskać te mało dostępne miejsca roztworem octu.
3. Ustaw pułapkę na mole
Na spodeczek nalej trochę octu jabłkowego albo wytrawnego wina. Mole uwielbiają ten zapach - jeśli nie pozbyłaś się wszystkich owadów sprzątając i myjąc - zwabione nim niedobitki przylecą i utoną.
4. Użyj cytrusów
Porozkładaj w szafkach wysuszone skórki cytrusów: mandarynek, pomarańczy, cytryn lub limonek. One skutecznie odstraszają mole. Możesz też wziąć całą pomarańczę, powbijać w nią goździki i powiesić w ciepłym miejscu, by wyschła. Potem włóż ją do zagrożonej szafki. Skuteczność cytrusów wzmocnisz, gdy porozkładasz w różnych miejscach liście laurowe lub lekko rozgniecione kasztany.