Późna rzodkiew

Wysiejmy i zadbajmy o zimową murzynkę.

Przetwory z murzynki mogą być bez obaw jedzone przez dzieci i osoby w starszym wieku
Przetwory z murzynki mogą być bez obaw jedzone przez dzieci i osoby w starszym wieku123RF/PICSEL

Wciąż jej nie doceniamy, a niesprawiedliwie. Bowiem murzynka, czyli zimowa rzodkiew, choć wygląd ma niepozorny, to dla naszych przodków była ulubionym warzywem.

Świeży korzeń i jej sok ma właściwości bakteriobójcze na grzyby, ich zarodniki, na wirusy oraz na Gram-dodatnie i Gram-ujemne bakterie. Wspomaga pracę wątroby. Przetwory z murzynki mogą być bez obaw jedzone przez dzieci i osoby w starszym wieku.

Ziemię przygotujmy tak, aby podczas wzrostu rośliny zachowywała wilgoć. Zagwarantujmy jej głęboko uprawianą, próchniczą, ale niezbyt ciężką glebę.

Rzodkiew źle znosi suche podłoże, może nam nawet zmarnieć! Rzodkiew wysiewamy na początku lipca wprost na grządki, które powinny być nasłonecznione. Czas jej wzrostu to około 100 dni. Pod koniec września trzeba obserwować uprawę, bo zagrożeniem są szkodniki - śmietki (niszczące korzeń) i pchełki (uszkadzające młode siewki).

Uwaga, nie polecamy chemicznych oprysków, bo rzepa wchłania azotany, co przyniesie więcej szkody niż pożytku. Opryskujmy ją zapobiegawczo środkami wykonanymi na bazie roślin bądź owoców.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas