Praktycznie w kuchni
Czasem najprostsze wskazówki pomogą polubić nam "stanie przy garach" i odnieść kulinarny sukces.
1. Ocet zwykły spirytusowy 6 proc. można zmienić w aromatyczną przyprawę dodając do niego świeżych ziół, np. estragonu, bazylii, szałwii lekarskiej. Podobnie można przyrządzić ocet z ząbkami czosnku, krążkami cytryny. Po dwóch tygodniach nadaje się do użycia.
2. Cebulę lub czosnek przed użyciem do sałatek czy śledzia parzy się wrzątkiem lub podpieka w piekarniku. Są wówczas łagodniejsze i mniej wonne.
3. Owoce, obrane warzywa, zieleninę, do chwili podania przetrzymuje się w wodzie lekko zakwaszonej octem.
4. Kaszę krakowską lub mannę należy gotować w emaliowanym garnku i solić przed samym podaniem, aby nie miały szarego lub różowego koloru.
5. Makaron i pierogi nie będą się sklejały, jeśli do wody, w której się je gotuje, doda się łyżkę oleju.
6. Śmietankę można szybko zakwasić i zagęścić dodając do niej trochę soku cytrynowego lub parę kropli octu i trzymając w cieple.
7. Przypalony garnek można uratować zagotowując w nim wodę z dużą ilością soli kuchennej i proszku do szorowania. Po odstawieniu na jakiś czas przypalenie "samo odejdzie" lub da się wyszorować.
8. Naczynia kuchenne dobrze wymyć nie tylko wodą z dodatkiem płynu, także: gorącą wodą, w której gotował się makaron, wodą z domieszką soli lub octu, podgrzewaną serwatką, odcedzaną przy sporządzaniu twarogu lub zsiadłego mleka.
9. Powidła śliwkowe nie będą miały kawałków skórek i bardzo szybko dadzą się zagęścić, jeżeli wypestkowane śliwki przepuści się przez maszynkę do mielenia mięsa (tak samo można postępować z mrożonymi owocami).
10. Tłuszcz (olej, oliwa, smalec) pozostanie czysty w czasie smażenia, jeżeli włoży się do niego kilka umytych i osuszonych obierzyn z ziemniaków.
11. Mięso lub ryby można smażyć bez tłuszczu na zwykłej (nie teflonowej) patelni, jeżeli uprzednio wypraży się na niej grubą sól.
12. Naleśniki najlepiej robić na mleku pół na pół z wodą i smażyć na teflonowej patelni lub zwykłej, wyprażonej grubą solą.
13. Żółtko od białka można dokładnie oddzielić wybijając jajko do zwykłego lejka.
Więcej porad: