Przecieramy pomidory

Dzięki dużej zawartości witaminy C jeden pomidor pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.

Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen
Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen123RF/PICSEL

Jeśli chcesz to szybciej zrobić, wlej trochę wody na dno do garnka (gdy pomidory są mało mięsiste, później jej trochę dolej). Pokrój je na cząstki i gotuj 20 minut. Potem rozbij blenderem, który zmieli skórki, więc zostaną ci tylko pestki.

Masę przetrzyj przez tradycyjne, siatkowe sitko za pomocą tzw. pałki do ucierania ciasta w makutrze (z okrągłą główką).

Zamiast niej możesz wykorzystać do tego celu tłuczek do ziemniaków albo dużą, drewnianą łyżkę. Przecier rozlej do słoików i pasteryzuj przez 15 minut. Możesz go użyć do zupy lub do keczupu.

Zobacz także:  

Julia Wieniawa w kampanii DeichmannStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas