Przyprawy, które warto włączyć do świątecznego menu

Przed nami piękny czas świętowania Bożego Narodzenia i smakowania wyszukanych potraw. Kiedy my będziemy się rozkoszować wolnym czasem, nasze trzewia, wręcz przeciwnie, będą pracowały na wysokich obrotach. Warto je w tym wesprzeć, mądrze dobierając przyprawy, które wydobędą smak i usprawnią metabolizm. Bożonarodzeniowe menu nie należy do lekkostrawnych. Na stołach pojawią się dania mączne i mięsne, często w oprawie tłustych sosów. Po jakie przyprawy sięgnąć, by wszystko stało się strawne? Podpowiadamy!

Przyprawy nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomagają trawienie
Przyprawy nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomagają trawienie123RF/PICSEL

Przyprawy w świątecznym menu: Cynamon

Jego smak i właściwości zdrowotne są cenione od wieków. Cynamon usprawnia metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i sprzyja normalizacji poziomu cukru we krwi, co będzie pomocne w czasie świąt nie tylko dla diabetyków, ale też osób z insulinoopornością. Cynamon obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu, działa rozgrzewająco i poprawia działanie układu pokarmowego, na wszystkich odcinkach. Przyspiesza oczyszczanie organizmu ze złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Powszechnie dodawany do ciast i deserów, cynamon sprawdzi się również w daniach wytrawnych, szczególnie tych na bazie mięs i ryb. Jest świetnym dodatkiem do zimowej, aromatycznej kawy.

Przyprawy w świątecznym menu: Anyż

Anyż gwiaździsty wpisuje się w bożonarodzeniową atmosferę już na pierwszy rzut oka. Przyprawa ma intensywny smak i aromat, dlatego stosuje się ją w małych ilościach. Obok cynamonu, kardamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, kolendry i ziela angielskiego jest ważnym składnikiem przyprawy do pierników. Dobrze dopełnia nie tylko smak słodyczy, ale też dań wytrawnych.

Obok walorów estetycznych i smakowych, anyż sprzyja procesom trawiennym. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Jest powszechnie dodawany do ziołowych herbatek poprawiających trawienie. Ma też właściwości odkażające i przeciwbakteryjne, co ważne dla niezakłóconej pracy układu pokarmowego.

Przyprawy w świątecznym menu: Kardamon

Kardamon pomoże strawić tłuszcze
Kardamon pomoże strawić tłuszcze123RF/PICSEL

Kardamon ma właściwości rozgrzewające. Sprzyja procesom trawiennym, zwłaszcza metabolizmowi tłuszczów. Zapobiega powstawaniu gazów i przedłuża uczucie sytości po posiłku. Szczyptę kardamonu warto dodać do kawy i deseru. Przyprawione nim mięso zyskuje nowy, ciekawy smak. Kardamon jest doskonały do cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, baraniny, a także drobiu - szczególnie do kaczki.

Przyprawy w świątecznym menu: Imbir

Dzięki silnym właściwościom rozgrzewającym, imbir przyspiesza procesy metaboliczne. Wspiera trawienie, zapobiega wzdęciom i sprzyja normalizacji poziomu cholesterolu we krwi. Główny składnik imbiru - gingerol, przyspiesza spalanie tłuszczu trzewnego, którego nadmiar utrudnia pracę organów wewnętrznych i skraca ich żywotność. Imbir usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Warto mieć go pod ręką, gdy w menu królują mączne i mięsne frykasy.

Przyprawy w świątecznym menu: Goździki

Aromatyczne goździki wspomagają trawienie
Aromatyczne goździki wspomagają trawienie123RF/PICSEL

Goździki usprawniają pracę żołądka i jelit i przyspieszają procesy metaboliczne. Zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych, łagodzą wzdęcia i zapobiegają powstawaniu gazów. Doskonale odświeżają oddech. Wystarczy kilka sztuk.

Przyprawy w świątecznym menu: Kurkuma

Kurkuma jest prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy, ma silne właściwości przeciwzapalne. Łagodząc ogniska zapalne i chroniąc śluzówki przewodu pokarmowego, sprzyja procesom metabolicznym. Spożywana regularnie chroni przez szeregiem chorób cywilizacyjnych, zmniejsza przyrost masy ciała i hamuje rozrost tkanki tłuszczowej. Jest częstym składnikiem suplementów, których rolą jest przyspieszenie redukcji masy ciała.

O przyprawach warto pamiętać nie tylko w świątecznej, ale i w codziennej diecie
O przyprawach warto pamiętać nie tylko w świątecznej, ale i w codziennej diecie123RF/PICSEL

Przyprawy w świątecznym menu: Curry

Dzięki zawartości kwasu hydroksycytrynowego (HCA), curry jest niezwykle skuteczne w spalaniu tkanki tłuszczowej. Nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale działa też hamująco na ośrodek głodu w mózgu. W konsekwencji, zmniejsza apetyt. Ważnym składnikiem curry jest kurkuma, a obok niej kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, kardamon, goździki, kminek i gałka muszkatołowa. To wyjątkowo skuteczna mieszanka, która stymuluje procesy metaboliczne.

Jest w czym wybierać i warto to zrobić, najlepiej profilaktycznie - wspierając układ pokarmowy, by świąteczna uczta nie zakończyła się bólem brzucha.

Ewa Koza

Zobacz również:

"Zdrowie na widelcu": Karp wigilijnyPolsat Cafe
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas