Sezon na kasztany
Brązowe jest piękne. Jak przyciemnić włosy w zgodzie z naturą i karnacją, radzi Leszek Czajka.
Tej jesieni fryzjerzy (i kobiety!) lubią brąz. Począwszy od kasztanowego przez orzechowy i kawowy. Kluczem do sukcesu jest technika koloryzacji. Podstawowa zasada to umiejętne połączenie kilku odcieni, które dodają włosom blasku. W przeciwnym razie brąz wygląda sztucznie.
Ważne, by poszczególne pasma kolorów wzajemnie się przenikały. I tak: baza powinna być ciemniejsza, a w górnych partiach fryzury powinny pojawiać się jaśniejsze, np. mahoniowe refleksy. Efekt rozświetlenia najlepiej widać na fryzurach długich i półdługich.
Zanim podejmiemy decyzję o zmianie koloru, warto przyjrzeć się swojej karnacji. Przy słowiańskim typie urody chłodny brąz nie będzie wyglądał korzystnie. Być może dlatego piękna aktorka Scarlett Johansson po krótkim epizodzie z kasztanowym odcieniem wróciła do złotego blondu. Za to szatynkom i brunetkom o oliwkowej cerze kasztanowe włosy dodają seksapilu. Wystarczy spojrzeć na Penélope Cruz, Evę Longorię czy Annę Dereszowską.
------
Leszek Czajka - fryzjer, ambasador L’Oréal Professionnel, finalista nagrody Beauty International Salon Design. Właściciel dwóch salonów fryzjerskich i Instytutu Kérastase w Warszawie. Stylista i mistrz kreacji wizerunku gwiazd i uczestników najpopularniejszych programów telewizyjnych w Polsce: „Idol”, „Jak oni śpiewają”, „Taniec z gwiazdami”, „Fabryka gwiazd”.