Sposób na egzotyczne owoce: Granat
Granat jest dość problematycznym owocem. Jak zabrać się za wyłuskiwanie jego ziaren.
Zaczynamy od czapeczki
Ostrym, dużym nożem odcinamy czapeczkę granatu na grubość około 1,5 cm - to ta część z końcem w kształcie korony. Po odpowiednim cięciu powinny być widoczne czerwone nasionka owocu. Jeśli ich nie będzie widać, lecz pojawi się tylko żółta skórka, zeskrobmy ją.
Nacinanie skórki
Malutkim nożykiem nacinamy skórkę. Zaczynamy od części, gdzie gwiazdka miąższu łączy się ze skórką. Tniemy ku dołowi owocu. Kciukami delikatnie rozłamujemy granat od środka na zewnątrz, na ćwiartki. W większości przypadków owoc pęka w miejscu, w którym jest biała błonka. Dzielimy granat nad talerzykiem, bo zaczną wypadać pierwsze nasionka.
Szklanka słodkich ziaren
Ściągamy białe błonki, żeby uwolnić ziarenka. Zewnętrzną skórkę granatu kciukami wywijamy, dzięki czemu pozostałe nasiona wypadną na talerzyk. W ten sposób, nie brudząc się, uzbieramy ich około szklanki.