Starannie myj owoce i warzywa
Opłukiwanie ich pod bieżącą wodą już nie wystarcza. Dzisiaj trzeba nauczyć się lepiej usuwać zanieczyszczenia.
Chodzi o to, aby pozbyć się wszelkich zarazków, które znajdują się na jabłkach lub pomidorach. Bakterie takie jak E. coli czy salmonelli mogą brać się np. z brudnej wody, skażonej gleby oraz z braku higieny w trakcie ich obróbki przemysłowej (np. podczas pakowania). Wywołują od razu chorobę.
Ale groźne dla zdrowia są też pestycydy, którymi spryskuje się warzywa oraz owoce. Trują nas po cichu, a ich szkodliwy wpływ na zdrowie pojawia się po latach, m.in. powoduje kłopoty hormonalne. Dlatego po wstępnym opłukaniu warzyw i owoców pod wodą, wymocz je jeszcze w specjalnych płynach. Ich recepturę znajdziesz poniżej.
Pozbędziesz się bakterii
Aby to zrobić, należy przygotować wodę o odczynie kwaśnym.
Przygotowanie: do 1 litra wody w misce dodaj 1/2 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
Czas trwania mycia: 3-4 minuty.
Usuniesz pestycydy
Po wyjęciu warzyw i owoców z pierwszej wody, należy je jeszcze wypłukać w płynie o odczynie alkalicznym.
Przygotowanie: do 1 litra wody w misce dodaj czubatą łyżkę sody oczyszczonej.
Czas trwania mycia: 3-4 minuty.
Zawsze zakładaj rękawiczki ochronne
W domu. Zanim przystąpisz do mycia warzyw i owoców, zadbaj o własne bezpieczeństwo i nałóż gumowe rękawiczki. Po to, aby nie przenieść zarazków z żywności na ręce, a potem w głąb organizmu.
W sklepie. Na zakupy w miarę możliwości też zabieraj ze sobą cienkie rękawiczki ochronne. Tylko w nich dotykaj produktów spożywczych oraz wózków czy koszy sklepowych.