Święta w dobrym tonie

Świąteczne śniadanie podaj na pięknie zastawionym stole, udekorowanym wiosennymi kwiatami.

 
 © Bauer
Świąteczny stół najpiękniej udekorują świeże kwiaty, różowe hiacynty, słoneczne żonklie albo
białe narcyzy. Unikaj "ciężkich" i ciemnych ozdób© Bauer
Również muffinki możesz przystoić kolorami wiosny
 © Panthermedia

Radość kolorów

Wielkanocnych dań wcale nie musisz podawać na białym obrusie. Wykorzystaj kolory budzącej się przyrody - zieleń, żółć i róż. Nie mieszaj jednak zbyt wielu barw, bo stworzysz wrażenie chaosu.

Ustaw świeże kwiaty (cięte lub w doniczkach). Możesz je umieścić w ładnych miseczkach, filiżankach czy kieliszkach. Warto postarać się o młodą zieleń (rzeżuchę lub owies) - tym akcentem przywołasz wiosenną radość.

Podłaźnik możesz zrobić samodzielnie z gałązek wierzby związanych wstążką
 © Bauer

Pomyśl nad ozdobami

Na wielkanocnym stole powinna dominować elegancja, ale też prostota. Nie zastawiaj więc stołu masą pisanek, plastikowych kurczaczków czy drewnianych zajączków, bo taki tłok bywa męczący.

Zadbaj natomiast, aby wysokość dekoracji nie utrudniała rozmów biesiadnikom (nie ma nic gorszego niż wazon zasłaniający gości).

Wrażenie harmonii sprawia też... nieparzysta liczba ozdób. Najlepiej więc zgrupuj je w jednym miejscu lub ustaw wzdłuż stołu. Na środku zaś dobrze wygląda np. patera z pisankami.

Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce na stole - zrób świąteczny stroik nad nim. Ciekawą ozdobą są np. kurczaczki i pisanki zawieszone nad stołem na tzw. podłaźniku.

Jajka inaczej

Podaj gościom nietypowo ozdobione jajka. Najlepsze będą jednak naturalne metody barwienia. Pamietaj, że sztuczne farby mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Najprostszą metodą barwienia jaj jest gotowanie ich w wodzie z łupinkami cebuli.

Jeśli chcesz podać obrane jajka, możesz po ich ugotowaniu na twardo, lekko potrzaskać im skorupki i gotować je jeszcze 2 minuty w wywarze z łupinami cebuli. Wówczas, po obraniu jaj, otrzymasz na ich powierzchni delikatny, ażurkowy wzorek w kolorze brunatno-czerwonym.

Takie jajka są nie tylko piękne, ale i jadalne, bo zabarwione w sposób naturalny
 © Panthermedia
Do tej dekoracji najlepiej nadają się jajka o idealnie białej skorupce
 © Panthermedia

Jeśli nie chcesz barwić jaj wcale, wystarczy, że na stół podasz je związane odrobiną rafii lub kolorowej, materiałowej wstążki.

Jajka przepiórcze są uwielbiane przez dzieci
 © Panthermedia

Na wielkanocnym stole pięknie wyglądają też, upstrzone drobnymi plamkami, jajka przepiórcze. Są one doskonałe nie tylko ze względu na swoje walory dekoracyjne, ale i zdrowotne - jaja przepiórcze mają mniej cholesterolu i tłuszczu, niż kurze.

JOG, KS

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas