Szorstkie ręczniki? Spróbuj je zmiękczyć
Sztywnienie włókien to efekt prania w twardej wodzie i stosowania płynów antystatycznych. Na szczęście są sposoby, aby przywrócić tkaninom puszystość.
Bęben pralki nie może być przeładowany. Jeśli ręczniki są grube i chłonne, wypełnij go tylko do połowy. Cieńszych może być trochę więcej - 3/4 pojemności pralki. Gdy włożysz za dużo, włókna będą się gniotły i zbijały. Nie dopierzesz ich też dokładnie, bo środek do prania nie wniknie równomiernie w tkaninę, a potem nie wypłucze się do końca. Po wyschnięciu ręczniki będą sztywne i twarde.
Jeśli używasz proszku do prania, skrupulatnie przestrzegaj zaleceń producenta, ponieważ nadmiar tego środka pozostanie w tkaninie i usztywni włókna ręcznika. Płyny i żele wprawdzie łatwiej się wypłukują, ale w tym wypadku również lepiej trzymać się norm podanych na opakowaniu. Większość środków do prania to koncentraty i zalecana ilość jest wystarczająca do usunięcia brudu. Nie obawiaj się więc, że nie dopierzesz ręczników. Gdy zdarzy ci się przesadzić z ilością detergentów, włącz dodatkowe płukanie.
Płyny do płukania zmiękczają tkaniny, ale dodawane do każdego prania sprawiają, że z czasem włókna twardnieją. Zawarte w nich woskowate substancje tworzą bowiem powłokę, która usztywnia nitki i utrudnia wchłanianie wody. Zrezygnuj z płynów, a ręczniki zmiękczaj octem i sodą. Do bębna wlej szklankę zwykłego octu. Do dozownika na środek zmiękczający wsyp sodę. Możesz dodać mniej niż zwykle środka piorącego, ponieważ zmiękczona w ten sposób woda nie potrzebuje go wiele. Po kilku praniach ręczniki znów będą puszyste.
W zbyt chłodnej wodzie proszek się nie rozpuści, a potem nie wypłucze z włókien ręcznika i usztywni je. Z kolei częste pranie w za gorącej wodzie zniszczy tkaninę i ręcznik straci puszystość. Sprawdź zalecenia producenta na metce. Zwykle wystarczy temperatura 40-60oC, aby pozbyć się bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów. Uwaga! Ręczniki bambusowe oraz bawełniane z domieszką bambusa można prać w temperaturze do 40°C. Wtedy nie tracą jedwabistej miękkości.
Podczas prania włókna się zbijają. Trzeba więc energicznie strzepnąć ręcznik przed rozwieszeniem, aby się rozprostowały. Zrób to także, gdy wyschnie. Możesz go trochę potarmosić i pognieść, wtedy będzie jeszcze bardziej puszysty. Innym sposobem zmiękczania jest dodatkowe wirowanie z piłeczkami do tenisa. Gdy cykl prania się zakończy, wrzuć do bębna dwie piłeczki i jeszcze raz włącz wirowanie, aby rozbić sklejone włókna.
Aby ręczniki były miękkie nawet po wielu praniach, przy wyborze zwróć uwagę na:
1. Długość i grubość pętelek. Im cieńsza nitka i gęściej utkana, tym lepiej ręcznik chłonnie wodę.
2. Materiał, z którego wychodzą pętelki. Gęsto utkany i miękki gwarantuje, że ręcznik będzie dobrze wchłaniał wodę.
3. Gramaturę. Powinna być podana na metce, jeśli nie jest, zapytaj sprzedawcę. Im wyższa gramatura, tym grubszy i bardziej chłonny ręcznik. Gramaturę możesz określić już po kupieniu ręcznika, kładąc go na wadze. Jeśli ma wymiary 50x100 cm i waży ok. 250 g, gramatura wynosi 500. Ważący ok. 200 g - ma gramaturę 400.