Reklama

Wielka moc maleńkich ziarenek

Błękitne pola lnu to częsty obrazek w folderach pokazujących piękno polskiego krajobrazu. Istotnie, kolor maleńkich kwiatków nie ma sobie równych. Podobnie jak tkanina lniana, która wciąż jest polską specjalnością. A szyje się z niej nie tylko serwety, lecz szykowne letnie garnitury i suknie. Ta pożyteczna i tak silnie kojarząca się z Polską roślina może pomóc także w utrzymaniu zdrowia.

Siemię lniane - tak nazywa się nasiona lnu zwyczajnego, gdy są używane, jako zielarski środek leczniczy. Nasiona nie są efektowne. Płaskie, wielkości 2-3 mm, o barwie szarobrązowej są lekko połyskujące. Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość. Przy tym otaczają się dużą ilością śluzu. Nasionka te posiadają ogromne wartości odżywcze oraz wywierają ogromny, pozytywny wpływ na nasz organizm.

Siemię łagodzi wiele schorzeń układu pokarmowego, zapobiega dolegliwościom gardła i krtani. Maseczki z siemienia wzmacniają i odżywiają zniszczone farbą i suszarką włosy, a sałatki i surówki polane olejem z ziaren siemienia (choć jego smak nie jest według wielu wyrafinowany, a sam olej niezbyt trwały), są zdrowsze i mniej kaloryczne, niż te z majonezem czy innym olejem. Siemię lniane jest bogate w witaminę E, cynk, kwas tłuszczowy omega-3, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny.

Reklama

Podobnie jak ryby, siemię jest bogatym źródłem kwasów z grupy omega, tych, które obniżają poziom złego cholesterolu, usuwając jego nadmiar z organizmu. Siemię wspomaga perystaltykę jelit, czyli pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, usuwa zaparcia przynosi ulgę przy biegunce. Zażywanie siemienia likwiduje uczucie zgagi, osłania żołądek zmniejszając ryzyko nadkwasoty i łagodząc chorobę wrzodową. Ponieważ nasiona są bogate w lecytynę, poprawiają pamięć u osób starszych lub z demencją.

Zdrowotne właściwości lnu wykorzystują także producenci kosmetyków, dodając wyciągi z siemienia do kremów, odżywek do włosów oraz szamponów. A producenci pieczywa dodają brązowe ziarenka do chleba i ciastek.

Siemię lniane możemy kupić w każdym sklepie zielarskim lub w aptece. Do użytku wewnętrznego trzeba całe ziarna zalać wrzątkiem i pić wytworzony, śluzowaty płyn. Można je krótko gotować. Możemy też przygotowywać napary z mielonych ziaren. Ale pamiętając o dużej zawartości tłuszczu - nie przygotowujmy zbyt dużej partii. Nawet szczelnie zamknięte, zmielone nasiona szybko zjełczeją.

Więcej w serwisie:

Cudowny aloes - odchudzi, oczyści i wzmocni
Kubek dziennie odchudzi, oczyści i ochroni przed rakiem

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: siemię lniane | zdrowie | porady | przyroda | Polska | natura
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy