Wykorzystaj resztki jedzenia

W czasach, kiedy jedzenia mamy pod dostatkiem, niektórzy nie przykładają do niego wagi i wyrzucają produkty, które można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, jak nie marnować resztek jedzenia.

Nie marnuj jedzenia, możesz je wykorzystać na różne sposoby
Nie marnuj jedzenia, możesz je wykorzystać na różne sposoby123RF/PICSEL

Pasta do kanapek

Do kawałka białego sera dodaj łyżeczkę śmietany i posiekane zioła, a zrobisz wyśmienitą pastę do kanapek.

Pieczywo

Z czerstwego pieczywa można zrobić tosty francuskie. Wystarczy jajko roztrzepać z mlekiem, cukrem i wanilią. Namoczony w nim chleb upiecz w piekarniku lub na patelni.

Warzywa

Ze zwiędłych warzyw zrób gulasz warzywny. Pokrój je wszystkie, obsmaż na oleju i uduś w jednym garnku.

Jabłka

Zmarszczone jabłka zawiń w ciasto francuskie, upiecz i polej śmietanką. Pyszny deser gotowy w 10 minut.

Obierki jabłek zagotuj z cynamonem i plastrem cytryny. Dobry napój do picia. Można posłodzić lub pod koniec gotowania wrzucić szczyptę herbaty.

Banany

Banany całkiem przejrzały? Upiecz z nich racuchy, dodaj do muffinek lub wykorzystaj w deserze zamiast jajka (jeśli oczywiście jest w przepisie).

Jeśli banan nie nadaje się już do jedzenia, zużyj go jako nawóz do kwiatów (ze skórką).

Maseczka

Został kawałek banana, ogórka lub łyżka oleju kokosowego? Zrób z nich maseczkę na twarz.

Gotowane warzywa

Warzywa z rosołu możesz wykorzystać jako dodatek do pasztetu.

Kasza

Z kaszy, jaka została po obiedzie, można zrobić jarskie kotlety. Dodaj tylko ugotowaną soczewicę lub warzywa i jajko.

Zobacz także:

Doskonałość Mody 2019Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas