Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!
Właśnie teraz warzywa i owoce osiągają pełną dojrzałość i kryją w sobie wyjątkowe składniki odżywcze. Możesz zachować ich moc. Do dzieła!
Domowe przetwory z warzyw i owoców mają ogromną przewagę na tymi sklepowymi! Nie zawierają bowiem konserwantów i barwników. I to ty decydujesz, ile dodasz do nich cukru czy soli!
Nie żegnaj pomidorów
Pomidory to warzywa wyjątkowe: im dłużej poddaje się je obróbce termicznej, tym są zdrowsze. Długie duszenie pozbawia je, owszem, witaminy C, za to uwalnia inny cenny, za to niezwykle rzadki przeciwutleniacz: chroniący przed nowotworami likopen.
● Warto więc przyrządzić sobie z nich np. przecier. Trzy kilogramy pomidorów umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Duś je w garnku, aż się rozpadną. Całość przetrzyj i ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 30 min. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 95°C. Gorące słoiki od razu postaw do góry dnem, na zakrętce.
Ogórki na sałatkę
Potrzebujesz: dwa kilogramy ogórków gruntowych i dwie cebule, a do zalewy litr wody, 1/3 szklanki octu winnego, łyżkę soli, pięć łyżek miodu, pieprz. Składniki na zalewę zagotuj. Warzywa obierz i cienko pokrój, ciasno ułóż w słoikach. Wlej gorącą zalewę i połóż na wierzchu kilka ziaren pieprzu. Zapasteryzuj.
● Warto zrobić takie zapasy, bo ogórki działają przeciwpasożytniczo i odkwaszająco. A zimą kupisz tylko ogórki z importu, zabezpieczone przed zepsuciem w transporcie konserwantami.
● Do robienia podobnych przetworów idealnie nadają się również "kuzyni" ogórka: cukinia, patison oraz kabaczek.
Śliwki pełne zalet
Jeśli chcesz ustrzec się przed nowotworami i chorobami układu krążenia, zrób sobie powidła ze śliwek węgierek. Nie pozbywaj się skórek! Dzięki nim dostarczysz sobie błonnika, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego.
● Przebierz trzy kilogramy śliwek (wybierz tylko dojrzałe i zdrowe), umyj, pozbaw pestek. Wsyp do dużego garnka o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając drewnianą, wyparzoną wcześniej łyżką.
Gdy śliwki puszczą sok, zdejmij pokrywkę i odparuj je, trzymając ok. godziny na najmniejszym ogniu i mieszając od czasu do czasu. Odstaw do następnego dnia. Odparowywanie powtarzaj przez 3-4 dni, aż powidła zmniejszą objętość o 1/3 i zaczną odstawać od ścian garnka.
● Gorącymi powidłami napełnij wyparzone słoiki i zakręć.
Grzybobranie
Wykorzystaj sezon! Prawdziwki i kurki warto jeść nie tylko dlatego, że są smaczne. Dla wegan i wegetarian są cennym źródłem białka. Obfitują w rzadkie mikroelementy i witaminy, także wyjątkowe związki poprawiające odporność, a nawet chroniące przed nowotworami.
● Oczyszczone i pokrojone możesz udusić z dodatkiem oleju, zamknąć w słoikach i zapasteryzować - po czym powtórzyć pasteryzację następnego dnia. Możesz też je zamrozić lub ususzyć.
● Pamiętaj, że grzybów nie powinny jeść dzieci, osoby starsze oraz cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego i nerek.
Przeciwgrypowy syrop
By osłonić się przed atakiem wirusami, już teraz zrób sobie syrop z dzikiej róży, która ma mnóstwo witaminy C.
● Potrzebujesz: kilograma owoców, kilograma cukru i 6 szklanek wody.
● Odetnij szypułki, owoce umyj i przekrój wzdłuż. Za pomocą nożyka usuń z wnętrza pestki wraz z włoskami. Owoce zmiel (np. w blenderze). Zagotuj wodę, wsyp cukier i owoce. Gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie przecedź przez sitko i przelej do czystych, wyparzonych butelek.
Dynią uderz w pasożyty
To wielkie warzywo jest pogromcą wirusów i pasożytów, wzmacnia układ odpornościowy, wykazuje też działanie antynowotworowe.
● Dynię możesz zamarynować.
Umyj ją, pokrój na mniejsze kawałki. Obierz, usuń nasiona ze środka, miąższ pokrój w kostkę. Ułóż w słoikach, dodaj przyprawy - wedle uznania: goździki, ziele angielskie, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu. Zagotuj litr wody, dodaj szklankę octu winnego, dwie łyżki miodu, szczyptę soli.
Gorący płyn wlej do słoików, zakręć. Pasteryzuj przez ok. 30 minut.
Moc gruszek
● Mają one niemal cudotwórcze właściwości: powstrzymują zwyrodnienie plamki żółtej, łagodzą stany zapalne, zmniejszają ryzyko cukrzycy, wzmacniają kości, obniżają ryzyko niedoczynności tarczycy. Grzechem byłoby więc nie wykorzystać ich mocy!
● Godne polecenia są m.in. gruszki w zalewie cytrynowej.
W garnku zagotuj litr wody, dodaj sok z pięciu cytryn, 1/2 szklanki cukru, trzy liście laurowe, pięć goździków, szczyptę gorczycy. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce dodaj do gotującej się zalewy. Gotuj przez ok. 10 min.
Na koniec ułóż gruszki w słoikach i zalej przecedzoną zalewą. Zapasteryzuj.
Zobacz także: