Zapasy na zimę
Domowe dżemy, konfitury czy warzywa zamknięte w słojach to bogactwo smaku, witamin i składników mineralnych.
Aby cieszyć się nimi przez całą zimę, trzeba je właściwie przechowywać.
1. Najlepsza temperatura to 12-14°C. Taka panuje w piwnicach znajdujących się w blokach mieszkalnych.
2. Gdy mamy dom, na spiżarnię przeznaczmy pomieszczenie przy zewnętrznej ścianie budynku, po północnej lub wschodniej stronie. Nie powinno być ono ogrzewane. Przetwory najlepiej przechowują się w ciemności. Jeśli w spiżarni jest okno, zamontujmy roletę lub żaluzję.
3. Słoiki ustawmy na półkach tak, aby był do nich łatwy dostęp. Przyklejmy do nich kartki, na których napiszemy, co zawierają, oraz datę zamknięcia w słoju przetworu.
4. Regały w spiżarni nie powinny mieć zbyt głębokich półek. Gdy ustawimy przetwory najwyżej w dwóch rzędach, wszystko będzie dobrze widoczne i łatwo dostępne. Zadbajmy również, aby półki miały regulowany rozstaw. Wówczas zmieścimy na nich słoiki różnej wielkości.
5. W chłodnej spiżarni możemy przechowywać także owoce i warzywa. Ziemniaki, buraki oraz jabłka i gruszki trzymajmy w drewnianych skrzynkach. Marchew, pietruszka i selery świetnie przechowują się w skrzyniach wypełnionych piaskiem. Pamiętajmy, aby systematycznie przeglądać zapasy.