Zastosowanie soli kuchennej. Znasz te triki?

article cover
123RF/PICSEL

Zastosowanie soli kuchennej. Znasz te triki?

Plamy na dywanie, zabrudzenia od czerwonego wina czy kamień w łazience możemy czyścić substancją złożoną z wody mineralnej gazowanej i soli. Do miski nalewamy dwie szklanki wody mineralnej gazowanej i dosypujemy dwie łyżki soli. Całość mieszamy i nanosimy na powierzchnię, którą chcemy wyczyścić. W ten sposób możemy też doprowadzić do błysku lodówkę.
Plamy na dywanie, zabrudzenia od czerwonego wina czy kamień w łazience możemy czyścić substancją złożoną z wody mineralnej gazowanej i soli. Do miski nalewamy dwie szklanki wody mineralnej gazowanej i dosypujemy dwie łyżki soli. Całość mieszamy i nanosimy na powierzchnię, którą chcemy wyczyścić. W ten sposób możemy też doprowadzić do błysku lodówkę.123RF/PICSEL
Przypalone żelazko także można wyczyścić solą. Jak? Rozsypujemy jej drobinki na desce, przykrywamy papierem do pieczenia i przejeżdżamy po nim nagrzanym żelazkiem. Po kilku minutach niechciane przypalenia powinny zniknąć z tafli żelazka.
Przypalone żelazko także można wyczyścić solą. Jak? Rozsypujemy jej drobinki na desce, przykrywamy papierem do pieczenia i przejeżdżamy po nim nagrzanym żelazkiem. Po kilku minutach niechciane przypalenia powinny zniknąć z tafli żelazka. 123RF/PICSEL
Wybielanie zębów z użyciem soli? Sposób stary jak świat, testowany wielokrotnie przez nasze babcie, które w młodości nie słyszały o pastach do wybielania. Co wówczas robiło się w polskich domach? Do kubeczka wsypywało się łyżeczkę soli i zalewało ciepłą wodą. Następnie moczyło się szczoteczkę w tym roztworze i dezynfekowało się jamę ustną. Kamień nie miał szans, kiedy sól pojawiała się na szkliwie kilka razy w tygodniu.
Wybielanie zębów z użyciem soli? Sposób stary jak świat, testowany wielokrotnie przez nasze babcie, które w młodości nie słyszały o pastach do wybielania. Co wówczas robiło się w polskich domach? Do kubeczka wsypywało się łyżeczkę soli i zalewało ciepłą wodą. Następnie moczyło się szczoteczkę w tym roztworze i dezynfekowało się jamę ustną. Kamień nie miał szans, kiedy sól pojawiała się na szkliwie kilka razy w tygodniu. 123RF/PICSEL
Kupiłaś nową patelnię i okazuje się, że naleśniki smażone na niej nie są tak pyszne, jak na starej? To oznacza, że trzeba dokonać tzw. przypalenia patelni.
Kupiłaś nową patelnię i okazuje się, że naleśniki smażone na niej nie są tak pyszne, jak na starej? To oznacza, że trzeba dokonać tzw. przypalenia patelni.123RF/PICSEL
Najlepiej zrobić to z pomocą soli. Rozgrzewamy teflon i wsypujemy na jego powierzchnię dwie łyżki soli. Czekamy aż drobinki zaczną się przypalać. Ponieważ lubią odpryskiwać na boki, warto przykryć patelnię pokrywką. Po tym zabiegu smażenie powinno być przyjemnością, a smak potraw zadowoli domowników.
Najlepiej zrobić to z pomocą soli. Rozgrzewamy teflon i wsypujemy na jego powierzchnię dwie łyżki soli. Czekamy aż drobinki zaczną się przypalać. Ponieważ lubią odpryskiwać na boki, warto przykryć patelnię pokrywką. Po tym zabiegu smażenie powinno być przyjemnością, a smak potraw zadowoli domowników. 123RF/PICSEL
Ile razy przypaliłaś garnek? Jak go wyczyścić? To proste. Wystarczy wykorzystać łyżkę soli, którą wsypujemy na dno przypalonego naczynia, zalewamy całość ciepłą wodą i pozostawiamy na noc. O poranku czyszczenie przypalonego garnka nie powinno stanowić problemu!
Ile razy przypaliłaś garnek? Jak go wyczyścić? To proste. Wystarczy wykorzystać łyżkę soli, którą wsypujemy na dno przypalonego naczynia, zalewamy całość ciepłą wodą i pozostawiamy na noc. O poranku czyszczenie przypalonego garnka nie powinno stanowić problemu! 123RF/PICSEL
Sól dosypana do gotujących się jajek sprawi, że przy ich obieraniu skorupki będą odrywać się z łatwością, a powierzchnia białka zostanie nienaruszona.
Sól dosypana do gotujących się jajek sprawi, że przy ich obieraniu skorupki będą odrywać się z łatwością, a powierzchnia białka zostanie nienaruszona.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?