Zdrowe święta

Tradycyjna kuchnia polska, choć smaczna, niekoniecznie jest najzdrowsza. Wystarczy jednak kilka subtelnych zmian.

W jajkach znajdziemy  kwas foliowy oraz żelazo. Składniki te wpływają pozytywnie na układ nerwowy
W jajkach znajdziemy kwas foliowy oraz żelazo. Składniki te wpływają pozytywnie na układ nerwowy123RF/PICSEL

Najważniejsze, by sięgać po produkty wysokiej jakości, najlepiej od lokalnego wytwórcy. Im świeższe, z im krótszą listą składników na etykiecie, im mniej przetworzone, tym zdrowsze. To jeszcze nie wszystko.

Zacznij od jajka

Warto zwracać uwagę na kody jajek. Zero oznacza  chów ekologiczny
Warto zwracać uwagę na kody jajek. Zero oznacza chów ekologiczny123RF/PICSEL

Najzdrowsze są jaja od kurek zielononóżek, choć alergikom często poleca się przepiórcze. 

Znaczenie ma sposób przygotowywania jaj. Wysoka temperatura niszczy składniki odżywcze, więc zdrowszym rozwiązaniem jest gotowanie ich na półtwardo (pięć minut) albo w koszulce.

Aby przygotować jajko w koszulce, należy ostrożnie wbić surowe jajo do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem dwóch łyżek stołowych octu, np. jabłkowego i wyłowić je po trzech minutach. 

Uwaga na majonez

Majonez warto wykonać w domu. Wystarczy kilkanaście minut
Majonez warto wykonać w domu. Wystarczy kilkanaście minut123RF/PICSEL

To główny winowajca wysokiej kaloryczności dań. Zmień to, przygotowując własny, makrobiotyczny majonez wegański. 

Będą ci potrzebne: filiżanka tofu, filiżanka wody, ząbek czosnku, cztery łyżeczki oleju i łyżka soku z cytryny. Całość należy zmiksować w blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy. 

Odchudź go, gotując go na wywarze warzywnym, a nie na kiełbasie. Tę ugotuj osobno. Dzięki temu żurek mniej obciąży wątrobę.

Tłustą śmietanę do zabielenia zastąp kremowym serkiem (sprawdź zawartość tłuszczu, wybierz maks. 18 proc.) lub śmietanką roślinną, np. sojową. Taka nie zawiera cholesterolu.

Wybieraj białe mięso

Pierś z indyka można podawać w formie faszerowanej pieczeni
Pierś z indyka można podawać w formie faszerowanej pieczeni123RF/PICSEL

Żeby ulżyć swemu układowi trawiennemu, zrób pieczeń z drobiu (indyka lub kurczaka), a nie z wieprzowiny czy wołowiny. Czerwone mięso zdecydowanie dłużej zalega w żołądku. Najwięcej tłuszczu i tak zawierają pasztety. Świetnym wyjściem z sytuacji jest przygotowanie wersji bezmięsnej, np. z warzyw strączkowych, pieczarek i kasz. Mocno je dopraw i nikt nie zauważy tej podmianki. 

Inaczej piecz ciasta

Aby spalić kalorie po zjedzeniu jednego kawałka babki, należy jeździć na rowerze przez pół godziny
Aby spalić kalorie po zjedzeniu jednego kawałka babki, należy jeździć na rowerze przez pół godziny 123RF/PICSEL

Dużo zdrowiej, zwłaszcza przy kłopotach z jelitami, jest zamienne używanie w przepisach na mazurki oraz inne ciasta mąki orkiszowej. Tym bardziej, że w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera dużo więcej białka wzmacniającego m.in. mięśnie.

Przy uczuleniu na gluten lepszym wyborem są mąki owsiane, gryczane, z komosy ryżowej oraz fasolowa i kokosowa. Zamiast cukru używaj ksylitolu, ale rób to raczej oszczędnie, bo gdy jest on stosowany w nadmiarze, ma właściwości przeczyszczające. Odradzamy sięganie po sztuczne słodziki (zawierające aspartam) - nie do końca zbadano skutki ich stosowania. Oskarża się je np. o sprzyjanie rozwojowi nowotworów.

Obróbka cieplna margaryny powoduje, że jest uboga w składniki odżywcze
Obróbka cieplna margaryny powoduje, że jest uboga w składniki odżywcze123RF/PICSEL

Zrezygnuj też z margaryn. Zawierają tłuszcze utwardzone, inaczej trans, które powodują powstawanie blaszek miażdżycowych w tętnicach. Wybierz olej roślinny o delikatnym smaku.

Popraw trawienie

Majeranek zawiera olejek eteryczny, w którym znajdują się substancje regulujące trawienie
Majeranek zawiera olejek eteryczny, w którym znajdują się substancje regulujące trawienie123RF/PICSEL

W  czasie rodzinnych biesiad twoimi sprzymierzeńcami będą przyprawy i zioła poprawiające trawienie. Dodawaj do potraw estragon, majeranek, oregano - pobudzają one wydzielanie soków żołądkowych i ułatwiają trawienie.

Przed dokuczliwymi wzdęciami ochroni picie naparu z suszonej bazylii, kopru włoskiego i mięty pieprzowej. Nie mniej ważne jest też dokładne gryzienie pokarmów w trakcie jedzenia i picie przed, a nie w trakcie czy po.

Nie unikaj przypraw takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, curry czy szafran. Udowodniono, że są skuteczne w przyspieszaniu metabolizmu. Aktualnie zaś bada się kwestię, czy nie ograniczają przyswajania tłuszczów przez organizm.

Zobacz także: 

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas