Ziemniak - nie tylko do jedzenia

Gotowane czy surowe. Zobacz, jak możesz je wykorzystać inaczej!
Gotowane czy surowe. Zobacz, jak możesz je wykorzystać inaczej!123RF/PICSEL
  • Obierz 6-7 umytych kartofli.
  • Obierki zalej gorącą wodą i gotuj na małym ogniu ok. 25 minut.
  • Odcedź płyn do naczynia i ostudź.
  • Umyj włosy szamponem, dokładnie wypłucz i lekko osusz ręcznikiem.
  • Zanurz głowę w misce z wywarem z obierek i płucz 2-3 minuty. Możesz odcisnąć płyn i nałożyć czepek z folii, aby wzmocnić działanie barwnika.
  • Na koniec spłucz włosy chłodną wodą. Wywar z obierek nie tylko je przyciemni, ale także wzmocni cebulki.
  • Papką z ziemniaków wyczyścisz rdzę. Wymieszaj ją w proporcji 1:1 z solą, nałóż na szmatkę i pocieraj zardzewiały przedmiot.
  • Gdy tarłaś marchew i zażółciłaś palce, wyczyść je sokiem z ziemniaków. Możesz także odkroić plaster kartofla i pocierać nim skórę aż przebarwienia znikną.
  • Odłóż trochę ziemniaków, które starłaś na placki i wyczyść nimi lustro w łazience, a potem wypoleruj. Nie tylko pozbędziesz się smug, ale także zapobiegniesz zaparowaniu.
  • Dzięki dużej ilości magnezu i potasu łagodzą zmęczenie i stres.
  • Zawierają sporo błonnika, który pobudza przemianę materii i pomaga dbać o linię.
  • Są zasadotwórcze i równoważą zakwaszające działanie mięsa, z którym zwykle je jemy.
  • Dostarczają bardzo dużo witaminy C, a także sporo witamin A, B1, B2, B3, B6 oraz PP.
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?