Zrób sama: Balsamy rozświetlające i bronzery
Jeśli jesteś na wakacjach i zamierzasz włożyć seksowną sukienkę, dlaczego nie zastosować balsamu rozświetlającego? Dzięki niemu nawet w szortach i koszulce będziesz wyglądała bardziej elegancko - pisze Raisa Ruder w książce "Sekrety urody babuszki". Sprawdź jej przepisy na domowe balsamy rozświetlające i bronzery.
Przeczytaj fragment książki Raisy Ruder "Sekrety urody babuszki":
Czasem przygotowuję go dla mojej córki i jej koleżanek. Uwielbiają się błyszczeć - to jedna z drobnych dziewczyńskich przyjemności! Trochę złota, zwłaszcza na opalonym ciele, wygląda bardzo atrakcyjnie. Warto się odrobinę ozłocić!
Dodaj do żelu tyle brokatu, ile uznasz za stosowne. Ja zawsze zaczynam oszczędnie i dosypuję po trochu, aż uzyskam satysfakcjonujący efekt. Olejek eteryczny jest opcjonalny. Niewykorzystany kosmetyk przechowuj w szklanym pojemniku w temperaturze pokojowej. Pokochasz go - to świetna zabawa!
Kawowy bronzer
Nic nie maskuje cellulitu lepiej niż opalenizna, ale kto by pomyślał, że fusy z kawy mogą tak poprawić wygląd skóry? To dopiero kreatywny recycling! Nie wyrzucaj więc fusów. Przygotowanie tego bronzera jest proste, ale przy używaniu go robi się sporo bałaganu. Ja z reguły nakładam go w pustej wannie albo pod prysznicem. Przedtem warto zrobić sobie peeling.
Czas przygotowania: 20 minut
Wymieszaj fusy z oliwą. Powstałą pastą wysmaruj nogi, ręce, twarz czy inną część ciała, którą chcesz trochę "opalić". Odczekaj 15 minut i zmyj bronzer. Twoja skóra będzie miała idealny koloryt! Ten przepis szturmem podbił Hollywood. Babuszka byłaby w szoku! To niesamowite, że stara ukraińska receptura jest tak popularna wśród najsłynniejszych aktorek. Dzięki temu bronzerowi skóra jest lekko opalona, miękka i gładka.
Fragment książki Raisy Ruder "Sekrety urody babuszki". Wydawnictwo Znak Literanova.
Raisa Ruder ujawnia genialne w swojej prostocie receptury babuszki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Zdradza sposoby na piękną cerę, wyraziste usta czy lśniące włosy, oparte na niedrogich, naturalnych produktach spożywczych, takich jak jajka, mleko, miód, drożdże czy truskawki.